OBJEKTIV OTKRIVA

Ko pazari kod njih, žestoko NADRLJA: Objavljen SPISAK lažnih trgovaca sa interneta (FOTO)

Kupci koji pazare kod ovih trgovaca to čine na sopstveni rizik, jer neće moći da zaštite svoja prava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Oni koji kupuju od nepoznatih ljudi sa društvenih mreža rizikuju da im bude isporučena mačka u džaku, a vrlo često ne dobiju ni mačku ni džak.

Da bi zaštitila građane, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je spisak na kome je više od 400 trgovaca za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonom i da na crno prodaju robu putem Fejsbuk i Instagram profila, a Objektiv vam ukazuje na one najpoznatije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Među trgovcima koje je NOPS evidentirao najviše je onih koji se bave prodajom obuće, odeće, parfema, suplemenata i dodataka ishrani.

KUPOVINA NA SOPSTVENI RIZIK

Kako za Objektiv navodi pravna savetnica u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Nikica Jovanović, kupci koji pazare kod ovih trgovaca to čine na sopstveni rizik, jer neće moći da zaštite svoja prava.

– Odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne mogu da se primene u toj situaciji. Prodaja na crno treba da se prijavi inspekciji i da se podnese tužba za naknadu štete ukoliko je moguće identifikovati osobu od koje je roba kupljena – kaže Jovanovićeva.

Foto: Printscreen

MENJAJU POSLOVNO IME

Kako ističe, prodavci koji trguju putem interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj, kao i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

– Prigovori su naročito učestali u poslednje vreme, u ovim izmenjenim uslovima, kada je sve popularnija internet kupovina. Mi smo napravili jednu informativnu crnu listu, a ustanovili smo da najveći broj prodavaca koji se oglašavaju na društvenim mrežama zapravo nisu registrovani. Vrlo često ne možete uopšte da utvrdite ni sa kim komunicirate, imate određene nazive koji upućuju na to da iza toga ne stoji registrovana firma, odnosno prodavac – kaže Jovanovićeva. Takođe, nakon objavljivanja pomenute crne liste, pojedini prodavci počeli su da menjaju svoja imena na društvenim mrežama.

NAJVIŠE PREVARA SA ODEĆOM

Naša sagovornica ističe da se građani najviše javljaju da prijave prevaru sa odećom. Prema njenim rečima, ili ne dobiju željenu bluzu, haljinu ili trenerku, ili je lošeg kvaliteta, a nekad uopšte i ne stigne.

– Svaki kupac mora da zna s kim trguje, jer u suprotnom ne može ni da ostvari svoja prava, odnosno da dobije svoj novac nazad ili željenu robu. Nadoknada u takvoj prevari ne može da se dobije ni na sudu, jer ne znamo koga da tužimo. Firma ne postoji, a lažni prodavac se ne javlja na telefon ili blokira kupca. Kada potrošač podnese prijavu, šteta je već nastala. Takođe je veoma važno da, kada kupujemo bez provere, rizik je na nama. Sa spiskom koji smo objavili želimo da podignemo svest građana da paze od koga kupuju – kaže Jovanovićeva.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 27. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar