Bila je MUZA i simbol 20. veka: Razbolela se i IZGUBILA ćerku, ali se nikad nije predala!

Životna priča Jane Birkin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Britanska glumica i pevačica, neprikosnovena ikona stila svog doba. Ova harizmatična umetnica osim po ulogama u kultnim filovima prošlog veka, najveću slavu je stekla nakon što je otpevala duet “Je t’aime … moi non plus” sa svojom najvećom ljubavi Sergeom Gainsbourgom, a njeno ime nosi i omiljena torba fashion devojaka širom sveta. Opuštena, spontana i prirodna, Jane privlači pažnju gde god se pojavi, a njen omiljeni asesoar je oduvek bio njen osmeh.
– Smejte se – izgledaćete deset godina mlađe – poznata je rečenica ove glumačke dive.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jane Mallory Birkin rođen je 14. decembra 1946. u Londonu. Njena majka, Judy Campbell, bila je takođe glumica, dok je otac, David Birkin, bio je istaknuti pukovnik kraljevske vojske koji je tokom Drugog svetskog rata radio i kao špijun. Jane i njen brat Andrew, scenarista i reditelj, nasledili su od majke ljubav prema umetnosti.
Već sa četrnaest godina, filmska zvezda imala je svoj prvi debi i to u čuvenoj sceni “Swinging London” dok je prvu ulogu na velikom platnu imala šest godina kasnije u filmu “Blowup”, a potom i u “Wonderwall”.

Foto: Fremantle Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je reč o privatnom životu ove evropske dame, ona se prvi put udala 1965. godine za Johna Barryja, engleskog kompozitora koji je najpoznatiji po stvaranju muzike za filmove o Jamesu Bondu. Oni su 1967. godine dobili kćerku Kate Barry koja je danas uspešni fotograf, a rastali su se već naredne godine. Ljubav njenog života ipak je bio Serge Gainsbourg, kojeg je upoznala 1968. godine na setu za film “Slogan”. Iako se nikada nisu venčali, proveli su zajedno trinaest godina, a 1971. dobili su i kćerku Charlotte Gainsbourg, glumicu i pevačicu. Jane je 1982. godine rodila još jednu devojčicu – Lou Doillon koju je dobila tokom veze sa redateljem Jacquesom Doillonom. Njih dvoje su raskinuli 1990, a usešni reditelj je mnogo godina kasnije za “Observer” rekao da je razlog tome bilo to što je Birkinova tokom njihove romanse i dalje tiho patila za Gainsbourgom.

Foto: Profimedia

Glumica i pevačica doživela je veliku tragediju kada joj se ćerka Kejt ubila u 46. godini života. Nagađa se da se Kejt, koja se godinama borila s zavisnošću o alkoholu i drogama, bacila kroz prozor svog pariškog stana.

Jane to smatra najvećom tragedijom u svom i previše burnom životu i svojim ličnim porazom.

Foto: United Archives /Topfoto / Topfoto / Profimedia

– Kada je Kate umrla, potpuno sam izgubila majčinsko samopouzdanje. Nisam znala šta da radim. Ali, znala sam da više ne mogu da pišem. Kako bih uopšte mogla nastaviti? – izjavila je Birkin, koja je nakon ćerkine smrti odustala od svojih zapisa.

Pored ovog nemilog događaja ni leukemija, koja je glumici dijagnostikovana pre više od 15 godina nije uspela da je slomi. Ona je još uvek uprkos ne toliko divnoj sudbini i danas- živa vatra.

Poslednjih godina, ova umetnica britanskog porekla pre svega je posvećena humanitarnom radu. Ona se bavi pitanjima emigranata i pomaže obolele od AIDS-a, a u svojoj misiji posetila je mnoge zemlje poput Bosne, Ruande, Palestine i Izraela.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar