Predstavljena psihobiografija Cara Dušana

Knjiga poznatog psihijatra i psihoterapeuta, Aleksandra Misojčića, promovisana u hotelu Zepter

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PROMO

Veliki broj ljubitelja književnosti i istorije upriličio je promociju knjige „Grad – psihobiografija cara Dušana“, autora Aleksandra Misojčića, istaknutog srpskog psihijatra i psihoterapeuta. Sala hotela Zepter u Beogradu, bila je mala da primi sve zainteresovane da čuju više o samoj knjizi, psihološkom profilu cara Dušana, ali i njegovom odnosu prema carici Jeleni i njihovom sinu Urošu.

Foto: PROMO

Odmaranje od realnosti i odlazak u neka prošla vremena, kroz čitanje knjiga, inspirisalo je autora dela da se posveti psihološkom profilu pretposlednjeg kralja iz dinastije Nemanjića, koji je na Vaskrs 1346. godine i zvanično postao prvi krunisani car srpske države.

„Dešavanja iz detinjstva profilisali su cara Dušana i odredili njegov budući karakter. Surovost života je osetio kao jako mlad, budući da je Dušanovog oca, Stefana Dečanskog, oslepio njegov deda, kralj Milutin, a kasnije je i cela porodica proterana u Carigrad, pa je Dušan odrastao kao i ostale migracione porodice, pod sjajem velegradskih svetala koja su mu bila uzor i opsesija. Te, ali i mnoge druge činjenice zainteresovale su me na dublje traganje za informacijama koje su mi bile značajne za hipotezu o njegovoj linosti. Car Dušan je definitivno jedan bljesak vanrednog pojedinca, koji je narodu i dinastiji dao priliku za neki budući kontinuitet koji nije iskorišćen do kraja. U svemu tome, zdušno mu je pomogla i carica Jelena, jedna od najobrazovanijih žena tog vremena, sa kojom je činio najskladniji par u lozi Nemanjića“, istakao je Aleksandar Misojčić.

Pored samog autora, učesnici i govornici na promociji knjige bili su i dr Vera Obradović, redovan professor na FDU u Kosovskoj Mitrovici, Radmila Vujić Bojović, klinički psiholog, Časlav Hadži Nikolić, psihijatar, kao i Tanja Peternek Aleksić, koja je vodila program.

Foto: PROMO

Dr Aleksandar Misojčić, psihijatar i psihoterapeut, rođen je u Beogradu 1974. godine. Višegodišnje psihijatrijsko iskustvo sticao je u Institutu za mentalno zdravlje, a potom u sopstvenoj psihijatrijskoj ordinaciji “Reč”. Sistemski je porodični terapeut sa evropskim sertifikatom za rad na teritoriji Evropske unije. U okviru psihoterapijskog rada usko se bavi dinamikom porodičnih odnosa.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar