Da li sa ekspanzijom električnih automobila klasične limuzine odlaze u istoriju?

Što se tiče limuzina, BMW je (za sada) uspeo da zadrži klasični oblik sa svojim električnim i4, a i Teslin Model S možemo posmatrati kao trodelnu karoseriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čuveni BMW Serije 3 “kockica” je tipičan primer trodelne limuzine, sa jasno definisanim zasebnim strukturama poklopca motora, kabine i prtljažnika.

Međutim, čini se da klasičnim limuzinama vreme polako prolazi, a poslednji udar će im zadati sve veća popularnost električnih automobila, piše Revijahak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pogledate li električni Mercedes-Benz EQS ili EQE, učiniće vam se da vidite nešto nalik kornjačinom oklopu, a ne trodelnu limuzinu.

Prednji poklopac, kabina i prtljažnik čine gotovo jedinstvenu strukturu, a cilj je optimizacija aerodinamike.

Tu su i specifični konstrukcijski zahtevi. Baterije su u podu, zbog čega kabina mora da bude malo povišena, pa bi klasičan limuzinski oblik bio nezgrapan.

Sve je to najavio i Mercedesov glavni dizajner Gordon Wagner, koji je za novi EQE rekao da “izgleda razvučeno i sa mnogo stila”.

O ukusima nećemo, ionako ih sami formiramo.

Što se tiče limuzina, BMW je (za sada) uspeo da zadrži klasični oblik sa svojim električnim i4, a i Teslin Model S možemo posmatrati kao trodelnu karoseriju.

Kako će vreme odmicati i kako će električni automobili doživeti ekspanziju, limuzina će biti sve manje.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar