Muzičari za Objektiv

Za Dan Svetog Patrika: Umesto ZELENOG PIVA, u pabu, PLEJLISTA za poneti (FOTO+VIDEO)

Poslušajte listu koju su za vas pravili Aca Seltik, bendovi Irish Stew of Sindidun, Cassidy's Brewery, Scordisci, Loch Whiskey kao i naš mali doprinos proslavi ovog praznika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube/Promo

Širom sveta danas se slavi Dan Svetog Patrika (ili, kako se na keltskom kaže – Lá Fhéile Pádraig) – svetkovina u čast hrišćanskog misionara koji je širio veru Smaragdnim ostrvom.

Ovako je to izgledalo prošle godine u Njujorku:

Nažalost, u osvit pandemije koronavirusa koja je okovala planetu, događaji koji su bili zakazani za današnji dan mahom su otkazani, a kako se ovaj praznik u Srbiji najčešće proslavlja uz okuplanje u pabovima, zeleno pivo ili svirku nekog od bendova koji nam verno prenose vesele keltske ritmove – odlučili smo da pobedimo zidove izolacije i karantina i barem delić te atmosfere donesemo i u vaš dom!

Po legendi, sveti Patrik je koristio detelinu sa tri lista kako bi Ircima približio pojam Svetog Trojstva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEST OF IRELAND (OFFICIAL) (@best_of_ireland) on


Redakcija našeg porala stupila je u kontak sa domaćim bendovima i uz njihovu velikodušnu pomoć napravila plejlistu najboljih pesama uz koje možete da proslavite današnji praznik!

Smaragd je zbog svoje boje takođe irski simbol, a nakit ukrašen njime na ovaj dan poklanja se dragim osobama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matt Lohmus (@chicagomatt) on

Aleksandar Petrović (Aca Seltik) / Orthodox Celts

Čuveni Aca Seltik frontmen je legendarnog sastava Orthodox Celts, benda koji je među prvima doneo duh irske muzike na naše prostore. “Kelti” praše regionalnom scenom uskoro punih 30 godina (još od 1992.), a 2018. prvi put su nastupali i u Irskoj. Tad je publika u Dablinu imala priliku da se uveri u ono što ovdašnji fanovi već odavno znaju – ko nije prisustvovao koncertu “Kelta”, ne zna šta je prava žurka. Bend za sada ima objavljeno šest studijskih i jedan lajv album, kao i stotine koncerata na kojima prave neverovatnu atmosferu!

Nažalost, ove godine beogradska publika biće uskraćena za tradicionalni koncert koji je trebalo da se održi večeras u Domu Omladine, a koji je već postao nezaobilazna stanica svim ljubiteljima irskog zvuka, no, Aca Seltik je iskoristio priliku da za sve vas izdvoji sebi omiljene tri pesme uz koje možete da obeležite Dan Svetog Patrika:

The Pogues & The Dubliners – The Irish Rover 

Henry Nash – Fields of Athenry

Mike Fox – Broad Black Brimmer

Običaj je da tokom proslave svako na sebi ima nešto zeleno, dok se ljudi vesele  i druže uz pivo i muziku

Irish Stew of Sindidun

Popularni beogradski bend koji je među svojim mnogobrojnim fanovima poznat po prepoznatljivim melodijama odazvao se našem pozivu. Iako su prvenstveno bili orijentisani prema irskoj folk muzici, tokom godina u njihovim autorskim tvorevinama sve više se oseća zaokret ka panku, a osim hitova koje sami komponuju – poznati su i po odličnim obradama tradicionalnih pesama.

Ako ste ljubitelj ove muzike onda ste svakako i ljubitel “Irish Stewa”, bilo da slušate jedan od njihova četiri albuma, ili ste posetilac njihovih tradicionalnih koncerata u Božidarcu. Još jednom, nažalost, publika je ostala uskraćena za ovogodišnji nastup, ali je ekipa izašla u susret našoj inicijativi i poslala svoj izbor najboljih pesama:

Skipinnish – Walking On The Waves

Young Dubliners – Rosie

Solas – Boy/Girl Tune

Kako je veliki broj irskih emigranata došao u SAD, ova zemlja je postala mesto gde se praznik svetog Patrika proslavlja uz veću euforiju i spektakl nego u Irskoj.

Cassidy’s Brewery

Šestočlani sastav iz Beograda sada već uveliko gazi drugu deceniju postojanja. Tokom prethodnih 12 godina imali smo prilike da slušamo njihove obrade numera čuvenih irskih pank bendova “Dropkick Murphys”, “Flogging Molly’s”, “The Pogues”, ali i tradicionalnih irskih folk pesama. Na ličnoj noti – pisac ovog teksta neke od tih bendova otkrio je slušajući baš ovaj beogradski sastav, a kako je skoro sve kasnije slušao i uživo – mogu vam reći da momci iz “Pivnice” po mnogo čemu pariraju svojim uzorima.

Bend je svoj album prvenac “One Brew Over the Cuckoo’s Nest” objavio 2017, a publika je do sada imala prilike da ih čuje širom regiona. Ovo je njihov izbor tri najbolje pesme:

Dropkick Murphys – Johnny I hardly knew ya

Flogging Molly – Black Friday Rule

Rumjacks – Bar The Door Casey

Nekoliko beogradskih zgrada i mostova osvetljeno je zelenom bojom, povodom Dana svetog Patrika, i kao podrške irskog naroda Srbiji!

Scordisci

Bend Scordisci nastao je početkom 2014. godine. Time je već bogata scena irske muzike dobila veliko pojačanje- prvenstveno u vidu “sveže krvi” koja je potencirala nešto agresivniji i tvrđi zvuk, ugledajući se na na poznate irske, američke, kanadske i australijske bendove poput The Pogues, Dropkick Murphys, Flogging Molly, Rumjacks itd.

Sa primicanjem prve godine rada snimili su i svoj prvi singl “Birdie’s Song“, a potom su usledila gostovanja na festivalima širom države i regiona, niz solističkih koncerata, ali i zapaženi nastupi sa čuvenim domaćim i stranim imenima: The Rumjacks, The Real McKenzies, Irish Stew of Sindidun, Brkovi i Orthodox Celts, Čovek bez sluha… Predstavljamo vam njihov izbor najboljih irskih pesama:

The Pogues – If I Should Fall From Grace With God

Flogging Molly – Selfish Man

Dropkick Murphys – Kiss Me I’m Shitfaced

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

Loch Whiskey

Ako ste, pak, raspoloženi za nešto mirnije note tradicionalnijih irskih pesama, svirka “Loch Whiskeya” je adresa za vas. Osmu godinu za redom grupa mladih muzičara oduševljava publiku vođeni, kako sami kroz šalu navode, gestom: “Skromni ali najbolji”

Na njihovom repertoaru nalaze se obrade čuvenih irskih bendova, publika može da ih čuje na nastupima širom zemlje, a za našu listu izdvojili su veoma specifične numere uz koje ćete uživati:

Liz Carroll & John Doyle – The Ronan Boys / Ralph’s 2-3-5

Lunasa – Feabhra

Calum Stewart – Am Monadh Ruadh

Objektiv.rs

Nažalost, nismo bend, ali su članovi naše redakcije bili uporni u želji da se i neke od njima omiljenih pesama nađu na ovom spisku. Ovim numerama zatvaramo listu – u nadi da smo vas sve, barem na kratko, oraspoložili i ohrabrili u danima izolacije, i muzikom preneli u daleke krajeve zelene Irske! Ako neka vama omiljena nije našla svoje mesto u ovom tekstu – pozivamo vas da je sa nama podelite u komentarima! U ime bendova koji su za vas i nas odvojili svoje vreme, i naravno u naše ime – želimo vam srećan Dan Svetog Patrika!

Flogging Molly – If I Ever Leave This World Alive

Dropkick Murphys – The Green Fields of France

Rumjacks – The Pot & Kettle

Autor: Danilo Krša

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar