Prvog januara kreće POVRAĆAJ novca građanima Srbije: Potrebno je samo da imate JEDNU stvar

Seničić ističe da situacija nije jednostavna u turističkim agencijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Letnja turistička sezona je pri kraju. Realizovano je tek nešto više od 40 odsto zamenskih vaučera. Aleksandar Seničić iz JUTA za RTS je rekao da od 1. januara 2022. godine kreće isplata novca građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, da je procedura jednostavna, ali da su turističke agencije u nepovoljnoj finansijskoj situaciji.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da su očekivali da će biti veća iskorišćenost zamenskih putovanja, a realizovano je tek nešto više od 40 odsto zamenskih vaučera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Očekivali smo da taj podatak bude daleko veći, odnosno veća iskorišćenost zamenskih putovanja. Najmanje putovanja je iskorišćeno u Grčkoj. Pad u Grčkoj je negde oko 50 odsto – ističe Seničić.

Dodaje da od 1. januara kreće isplata sredstava građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, ukoliko ih ne iskoriste do kraja godine, kao i da će od 15. janura, u zakonskom roku, moći taj novac da podignu.

– Potrebno je da samo imaju potvrdu o zamenskim putovanjima, odnosno ugovor o putovanju i da se obrate svojoj turističkoj agenciji u kojoj su to putovanje uplatili – objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Agencije u problemu

Seničić ističe da situacija nije jednostavna u turističkim agencijama, jer nije moguće za dva ili dva i po meseca nadomestiti period kada zbog koronavirusa nisu radile.

– Biće veliki problem oko isplate novca, ukoliko, naravno, ne dođe do neke pomoći. U tom smislu, pre par meseci započeli smo inicijativu, obratili smo se resornom ministarstvu za pomoć turističkim agencijama u vidu namenskih kredita za povraćaj novca građanima koji nisu iskoristili ova putovanja. Očekujemo da se to realizuje do kraja godine – navodi Seničić.

U situaciji kada je Srbija vraćena na “crvenu listu” u mnogim zemljama, Seničić kaže da je to još jedan od problema za turističke agencije.

– Da se situacija nije iskomlikovala u epidemiološkom smislu, sigurno bi pomogla i putovanja koja se realizuju tokom jesena i zime. Nažalost, na to ne može da računamo, kako stvari stoje. Postavljanje Srbije na ‘crvenu listu’ je dodatna okolnost zbog koje turističke agencije neće moći da računaju na veliki broj zemalja koje su i našem okruženju, nažalost i u Evropi – podvlači gost Jutarnjeg programa.

Na pitanje da li će građani koji nisu iskoristili zamenske vaučare morati da podnesu posebnu dokumentaciju za povraćaj novca, Seničić kaže da to nije slučaj.

– Prema uredbi koju je usvojila Vlada Republike Srbije, za sva putovanja koja su uplaćena do 15. marta prošle godine, ukoliko nisu iskorišćena, trebalo je da dobiju od svih turističkih agencija kojima su uplatili aranžmane, potvrde o zamenskim putovanjima na kojima je jasno naznačeno: kada su uplatili, šta su uplatili, koliko se novca nalazi u turističkim agencijama – objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Dodaje da sa tom potvrdom, apliciraju kod turističkih agencija, kao i da novac koji su uplatili treba da dobiju.

– Procedura je vrlo jednostavna. Nadam se da, bez obzira na sve probleme koje imamo, da ćemo uspeti uz pomoć resornog ministarstva da te obavez i realizujemo – smatra Seničić.

Kakva su pravila putovanja

Govoreći o promeni uslova ulaska u zemlje za državljane Srbije, Seničić kaže da u Rumuniju i Bugarsku ne može uopšte da putujemo, ali dodaje da je najveći broj zemalja ostavio regulative koje su trajale tokom cele godine.

– Ne verujem da će turističke zemlje do kraja sezone menjati bilo šta, govorimo o Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji… To su zemlje u koje možemo da putujemo ukoliko smo vakcinisani sa obe doze, bez dodatnih dokumenata, negativan pi-si-ar ili antigenski test, ukoliko nismo vakcinisani – navodi.

Dodaje da, pak, za putovanje na Kipar, bez obzira da li posedujete bilo šta od ovih dokumenta morate imati dodatni pi-si-ar test po dolasku na destinaciju.

– Imate države u zapadnoj Evropi koje ne prihvataju sve vakcine. Konfuzija koja vlada u pravilima putovanja, nastavlja se i u narednom periodu. Preporuka onima koji putuju je da pre polaska, na sajtu Ministarstva inostranih poslova provere konkretne detalje o ulasku u zemlju – objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Dodaje da su samo BiH i Mađarska zemlje u koje možemo da uđemo bez dodatnih dokumenata.

Seničić, međutim, smatra da kako se situacija dodatno komplikuje u Srbiji u vezi sa koronavirusom, ali i u regionu, da to uskoro neće biti moguće.

Za one koje su se odlučili da letuju u septebru ili početkom oktobra, Seničić preporučuje Tursku ili Egipat zbog uslova ulaska, kao i epidemiološke situacije.

Da li će biti đačkih ekskurzija

Govoreći o đačkim ekskurzijama za ovu školsku godinu, Aleksandar Seničić kaže da je preporuka Ministarstva prosvete da se one realizuju u zonama Srbije koje su zelene, ali da nije za očekivati da će u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji roditelji da daju dozvole da deca putuju.

– To je još jedan od problema kada govorimo o zamenskim putovanjima, jer je ostao veliki broj neiskorišćenih putovanja, kada je reč o đačkom turizmu. Procenjujemo da je nivo obaveze koje imaju turističke agencije oko desetak miliona evra, samo kada je reč o đačkom turizmu. To će se rešavati u paketu sa svim ostalim povraćajima za zamenska putovanja – smatra direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

BONUS VIDEO:

Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar