Pustite ih da čuvaju UNUKE i da se druže sa njima: Zašto je bitno da VODITE decu kod bake i deke?

Uz druženje sa njima biće mnogo više psihički i fizički aktivni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

Mnogi roditelji ne vole da se bake i deke, odnosno njihovi roditelji, mešaju u odgajanje njihove dece.

Smatraju da je sasvim u redu da svrate sa decom na porodični ručak s vremena na vreme ili kada su praznici, ali ne praktikuju da to rade suviše često.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, vi kao roditelj imate puno pravo da odlučujete na koji način ćete vaspitavati svoje dete, ali ovde je zapravo u pitanju nešto drugo: druženje bake i deke sa malom decom može doprineti njihovom dužem životu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Evolution and Human Behavior, bake i deke koji su čuvali decu ili su se na neki način brinuli o njima, imali su manji rizik od smrti tokom 20 – godišnjeg razdoblja, u odnosu na svoje vršnjake koji nisu imali dodirnih tačaka sa malom decom. To su podaci koje je analizirala opsežna Berlinska studija o starenju, a koja je pratila zdravstvene kartone više od 500 ljudi koji imaju 70 godina i starije.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

– Kada starite, želite da ostanete fizički aktivni. Želite da ostanete društveno angažovani i budete kognitivno stimulisani. To je moguće uz decu, koja omogućavaju kvalitetno starenje – rekao je doktor Ronan Faktora iz Klinike u Klivlandu.

Ovo nije jedini put kada se pokazalo da postoji čvrsta veza između čuvanja dece u dugovečnosti. Istraživači koji stoje iza studije objavljene 2016. godine u časopisu Evolution and Human Behavior došli su do sličnog zaključka nakon analize prethodnih podataka iz Berlinske studije starenja. Prema tom istraživanju, bake i deke koji su čuvali svoje unuke, živeli su u proseku pet godina duže od onih koji se nisu bavili tim aktivnostima.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti čuvanja dece ne odnose se samo na bake i deke. Odrasle osobe koje su pružale brigu deci živele su u proseku tri godine duže, stoji u istraživanju The Evolution and Human Behavior.

To, ipak, ne znači da decu treba predati roditeljima na puno radno vreme. Iako umerena briga ima svoje prednosti, prethodna istraživanja kažu da naporan angažman može uzrokovati fizički i psihički stres. Drugim rečima – stvar je u postizanju ravnoteže.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar