U ozbiljnom problemu: Holivud gubi 20 milijardi dolara zbog koronavirusa

Sedma umetnost se suočava sa najozbiljnijom krizom u svojoj oko 150 godina dugoj istorij

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/PrintScreen/Youtube

Zatvoreni bioskopi i odložene premijere uvukle su filmsku industriju u najveći finansijski ambis do sada.

Krajem januara verovalo se da će epidemija korona virusa u Kini “ojaditi” svetsku kinematografiju za milijardu dolara, dok su pre dve nedelje stručnjaci iz Holivuda procenili da bi bolest filmadžijama iz džepa ipak mogla da izbije i do pet milijardi dolara. Obe cifre danas deluju smešno sa poslednjim izveštajima koje prenosi “The Hollywood Reporter” – 20 milijardi dolara gubitka za filmsku industriju.

Filmski set prazan: I Dambldor se plaši koronavirusa

Oko 70.000 bioskopa zatvoreno je u Kini, Italija i Španija su u blokadi, a ostatak Evrope kao i SAD polako uvode mere prevencije.

Korona nije poštedela ni vaše omiljene serije

Dizni je povukao “Mulan” i još neke svoje projekte koji je trebalo da ovog meseca započnu svoj bioskopski život na starom kontinentu. S obzirom da je ovaj film, u koga je Dizni polagao velika očekivanja, ali i budžet, odložen i u Kini, i u Evropi, kompanija je izgubila milione u reklamama.

Uz to, Dizni je na pauzu stavio produkciju igranog filma “Mala sirena”, kao i Marvelov “Šang-Či i Legenden 10 prstenova”. A kada Dizni bilo koji od ovih blokbastera stavi na čekanje, svakog dana gubi između 300.000 i 350.000 dolara, po filmu!

Film “Tiho mesto 2” (“A Quiet Place 2”) odložen je samo osam dana pre svoje premijere, a procenjuje se da se Paramount tako oprostio od oko 30 miliona dolara.

Još je gore prošao MGM – kada je prikazivanje novog filma o Džejmsu Bondu, “Nema vremena za umiranje” (“No Time to Die”) pomereno za novembar, ostali su bez 50 miliona dolara.

Premijera 9. dela filma “Paklene ulice” (“Fast and Furious”) odložena je za skoro godinu dana, tako da će se on umesto ovog maja gledati narednog aprila.

Ukoliko se epidemija COVID-19 virusa nastavi i tokom aprila, a smiri se tek krajem maja, procene su da će Holivud izgubiti oko 10 milijardi dolara, a bioskopi širom sveta oko 17 milijardi. Ukoliko se pretnja produži, posledice koje će ostaviti na filmsku industriju mogle bi se osećati i narednih godina, procenjuju stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar