“Ključne su KONTROLE mera”: Tiodorović otkrio o ČEMU će biti reči na sednici Kriznog štaba

On je, govoreći o skoku broja obolelih od korona virusa rekao da smo svi zajedno mnogo grešili

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Na današnjoj sednici Kriznog štaba biće razgovora o kovid propusnicama i školama, otkrio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović gostujući na TV Prva.

On je, govoreći o skoku broja obolelih od korona virusa rekao da smo svi zajedno mnogo grešili.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ako smo bili na početku imunizacije među pre tri ili četiri zemlje u Evropi i veoma dobro krenuli, a sada smo među zadnjima. Švedska i Danska su ukinuli mere, čak i maske, to su na neki način uradili i Britanci, pa i Francuska i Italija. Šta je to nama smetalo da budemo kao Danci – pitao je Tiodorović.

Dr Tiodorović je rekao da nisu problem mere, nego kontrola mera.

– Videćete na selu čoveka na traktoru potpuno samog koji nosi masku, ali ćete zato po gradovima ući u autobus i videti ljude koji i dalje ne nose maske – rekao je Tiodorović.

On je rekao da su kontrole mera ključne.

– Rekao sam i ranije da će biti teško tokom leta. Teško je nositi masku kada je vrućina… Ali onda se treba vakcinisati – poručio je epidemiolog.

Tiodorović je rekao da nas vakcina ne štiti sto odsto.

– Nama dominiraju među umrlima, stariji, uravo ti hronični bolesnici… Taj broj učestvuje sa čak preko 50 do 60 odsto. Pre neki dan sam pomenuo momka od 21 godine koji je nažalost fatalno završio, to sam uradio da bih mladima skrenuli pažnju da su i oni ugroženi – rekao je doktor Tiodorović dodajući.

Tiodorović je rekao da najmlađi pacijent u kovid bolnici u Kruševcu 23 godine

– Nije vakcinisan i nema pridružene bolesti – rekao je doktor.

O čemu će pričati Krizni štab?

Dr Tiodorović je rekao da on već duže vreme traži oštru kontrolu korona mera.

– Unutra maska, distanca, to mora da se poštuje. Neko kaže za to pa dobro, ali to je važno, tako se virus prenosi – rekao je Tiodorović i rekao da je ranije bilo više kontrola po tržnim centrima, a da to sada nije slučaj.

Tiodorović je rekao da je ljudski razumeti da su ljudi postali preopterećeni.

– Kovid pasoši nama nisu bili neophodni. Mi smo sve ovo mogli da regulišemo da smo se bolje vakcinisali i bolje sprovodili kontrolu mere i oštrije kažnjavali, onda nam možda ne bi bilo potrebni – rekao je doktor.

On je rekao da će kovid pasoši biti jedan od tema.

– To je urađeno u skoro celoj EU. Pa i mi smo Evropa, da vidimo u čemu je problem. Medicinski deo štaba insistira na tome već duže vreme – rekao je Tiodorović.

Na pitanje da li će preporuka da bude da sva deca pređu na onlajn nastavu, doktor je odgovorio da ne mora da bude tako.

– Tu mora da bude selektivno sprovođenje, ja se za to zalažem. Moramo biti svesni dve stvari. Prvo moraju zdravstveni radnici da se vakcinišu, ako ima drugačijih stavova onda PCR. Prosvetni radnici zbog sebe to moraju da učine, kao i zbog dece sa kojim rade – rekao je Tiodorović.

On je rekao i da studenti u domovima treba da budu vakcinisani.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar