Neobičan slučaj u Beogradu: Za šest meseci koronu imao 2 PUTA, vakcina mu SPASILA porodicu

Pred njim i njegovom porodicom bilo je bezbrižno leto, jer šta može da se desi ako ste već preležali kovid, a i uredno ste vakcinisani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Za samo šest meseci Predrag Kokanović preležao je koronavirus dva puta, ali se i, na svu sreću, vakcinisao protiv kovida pre nego što se drugi put razboleo. Drugo, njegovi ukućani, takođe vakcinisani, se nisu zarazili, iako su bili sa njim u stanu sve vreme. Neverovatan slučaj Beograđanina potvrđuje pravilo da sa kovidom pravila nema, i da vakcine, iako ne štite 100 odsto (kao, uostalom, nijedno medicinsko sredstvo), ipak pružaju zaštitu od komplikovanih kliničkih slika.

Iako obično posle preležanog kovida ljudi razviju visok nivo antitela, a da ne pominjemo kada se na to doda i vakcinacija, svako bi pomislio da je u potpunosti zaštićen. Ipak, to nije bio slučaj sa ovim Beograđaninom koji se posle samo pole godine od preležanog kovida i vakcinacije ponovo zarazio.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kokanović je prvi put pozitivno testiran početkom godine, krajem februara. Da ima koronavirus otkrio je potpuno slučajno.

– Ne bih se ni testirao jer nisam imao nikakve simptome. Nisam ni zano. Sin je tada izgubio čulo ukusa i mirisa pa smo se supruga i ja na osnovu toga testirali. Bili smo pozitivni i sedeli smo u karantinu. Nikakvih simptoma tada nisam imao, ništa nisam osetio – priča Kokanović za.

Nakon što je praktično koronu “preležao” na nogama, Predrag je sačekao nekoliko meseci, koliko lekari i preporučuju, da bi primo vakcinu protiv kovida.

– Vakcinisao sam u maju. Prva doza je bila u početkom meseca, a druga krajem meseca. Primio sam “Fajzerovu” vakcinu kao i svi u mojoj porodici i nisam osećao nikakve tegobe nakon tog cepiva. Činilo se da je sve u redu – priča Predrag.

Pred njim i njegovom porodicom bilo je bezbrižno leto, jer šta može da se desi ako ste već preležali kovid, a i uredno ste vakcinisani. Takođe, Predrag tvrdi da se mera i dalje prdržavao – nosio je masku, a i vazda je nosio bočicu sa alkoholom u džepu. Ipak ni sve to nije bilo dovoljno da ga korona ponovo ne pronađe samo tri meseca nakon što je u potpunosti vakcinisan, što nas navodi na pitanje – šta bi bilo da se nije vakcinisao?

– Ne znam kako sam se opet zarazio ni gde. Vodio sam računa stvarno, ali eto. Možda i preterujem sa pranjem ruku i dezinfekcijom. Krajem avgusta sam imao dva ili tri dana temperaturu, ne privisoku. Bila je oko 37 ili 38 stepeni. Potom sam izgubio čulo mirisa i ukusa i to je sve od simptoma koje imam – priča Predrag.

Ono što je zanimljivo jeste da ukućane nije zarazio. Iako su svi bili u potpuno identičnoj situaciji, svi su već preležali jednom kovid i vakcinisani su cepivom istog proizvođača – samo se Predrag zarazio po drugi put.

– Mojim ukućanima nije ništa. Niko se nije zarazio. Prvih sedam do 10 dana sam bio izolovan u drugoj prostoriji od njih, a onda smo šetali s maskama kroz kuću i tako su mi donosili ručak – priča Predrag o svom drugom karantinu.

Prema preporuci lekara, njegov sin i supruga nisu čak ni testirani kada je Predrag drugi put “pao” u postelju.

– Ja sam odmah pitao lekara šta da radim sa njih dvoje i on mi je objasnio da nema potrebe da se testiraju jer su vakcinisani. Očigledno je da je njihov imunitet dobar i odreagovao je kako treba na prisustvo virusa, dok je moj imunitet najverovatnije pao i tako sam se zarazio – objašnjava on.

Na koncu, da se zaključiti koliko god vodili računa o nošenju maske i dezinfekciji ruku, isto toliko pažnje treba da posvetimo održavanju imuniteta. Istovremeno, Predrag nije siguran s kakvim simptomima i u kakvom stanju bi sada bio da nije bio vakcinisan.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar