Često se takmiče sa vama: Osam znakova koji ukazuju da u društvu imate LAŽNOG PRIJATELJA

Proverite kakve osobe imate oko sebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Da li ste ikada imali osećaj u stomaku koji vam je govorio da imate lažnog prijatelja u društvu?

Može biti teško da postanete sigurni u tako nešto, a još teže da sebi to priznate ako se dugo družite sa njom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Baš kao što se ljudi mogu naći u otvornim romantičnim vezama, i toksična prijateljstva su velika stvar.

Kao što je licencirani bračni i porodični terapeut Tiala Lids rekla:

– Kvalitetno prijateljstvo uključuje podršku, lojalnost i blistost. To su tri stvari koje ne možete da pronađete kod lažnog prijatelja.

Foto: Profimedia/Ladanifer / Alamy / Alamy / Profimedia

Lažni prijatelji obično nešto žele od nas, ali ne daju ništa zauzvrat. Umesto da je to uzajamno prijateljstvo, Lids primećuje da lažni prijatelji nemaju u srcu najbolji interes kad ste vi u pitanju. Oni gledaju na prijateljstvo iz perspektive onoga što mogu dobiti od vas, a ne iz perspektive da brinu o vama.

1. Nisu tu za vas

Ako vaš prijatelj skoro nikada nije tu kada prolazite kroz teške trenutke, on je verovatno lažni prijatelj. Biti tu za vas i nuditi vam emocionalnu podršku, u njihovim očima, njima ni na koji način ne koristi. A kada i ako vas “podrže”, to nije iskreno.

2. Uvek im treba nešto od vas

Lažni prijatelji imaju tendenciju da se obrate samo kada im je nešto potrebno. Možda ste bili iznenađeni kada vam je poslao poruku da vas pita kako ste, da bi vam sutradan rekao da se prijavio na radno mesto na vašem poslu i želi da ga preporučite.

Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

3. Takmiče se sa vama

Lids primećuje da lažni prijatelji mogu biti prilično konkurentni, što potiče od ljubomore. Uvek mogu pokušati da izgledaju bolje od vas, da pokušavaju da se nadmeću sa vama u razgovoru i slično.

4. Zbog njih se osećate loše

Lažni prijatelj vas neće podići na način na koji to čini pravi prijatelj. Lids kaže da kada se nalazite u blizini takve osobe, možda ćete se osećati nesigurno, iskorišćeno ili osuđivano. Ponekad vam ništa eksplicitno ne mora reći, ali nesumnjivo možete osetiti njegov sud ili neodobravajući pogled.

5. Ne raduju se sa vama

Ne samo da lažni prijatelji neće biti radosni kad su u pitanju vaše pobede, postignuća i uspesi, već bi ih mogli umanjiti. Oni mogu koristiti vaše slavlje protiv vas, da vas omalovaže, govoreći stvari poput: “To nije velika stvar. Svako to može učiniti.”

Foto: Shutterstock

6. Crpe vam energiju

Obratite pažnju na to kako se osećate dok ste sa tom osobom. Lids kaže da ćete vremenom početi da se osećate iscrpljeno kad se družite sa lažnim prijateljem. Ovo su jasni pokazatelji da je potreban veliki pomak ako želite da nastavite prijateljstvo.

7. Govore o vama iza vaših leđa

Ovo može biti teže uočiti, naravno, u zavisnosti od toga koliko je ta osoba pažljiva kada razgovara o vama. Međutim, ako naiđete na pretpostavljenog “prijatelja” koji širi glasine ili laži o vama, stručnjaci smatraju da to nije pravi prijatelj.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar