Karijes je najveći neprijatelj svih zuba.
I da bismo njegovu pojavu sprečili, redovno ih peremo.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Štaviše, idealno bi bilo da to radimo nakon svakog obroka.
To, naravno, nije svaki put moguće izvesti.
Pored redovnog pranja zuba, neophodno je i redovno korišćenje zubnog konca, ali i odlazak kod stomatologa najmanje dva puta godišnje.
Međutim, pored svega navedenog i svojim prehrambenim navikama možete uticati na smanjenje rizika od karijesa.
A evo i kako:
Pijte više mleka – Američki istraživači su ispitanicima ponudili mleko, vodu i sok od jabuke. Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe. Jedni su nakon obroka popili čašu mleka, drugi vode, a treći sok od jabuke. Ustanovljeno je da je mleko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa.

Jedite više vlakana – Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suve šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtevaju mnogo više žvakanja od ostale hrane, što može da poveća stvaranje pljuvačke i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.
Žvakaća guma bez šećera – Ako niste u situaciji da operete zube, uzmite žvaku bez šećera koja će sprečiti razmnožavanje bakterija u ustima, privremeno.
Grickajte suvo grožđe – Iako je bogato šećerima i samo po sebi je lepljivo, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, suvo grožđe ima antimikrobno dejstvo i sprečava rast bakterija u ustima.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)