Zubi su vam OSETLJIVIJI nego ikad? Evo koji su mogući UZROCI i kako da sprečite ovu nelagodnost

Hladnije vreme, kod mnogih predstavlja glavni uzrok ovog problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Približava nam se zima, a sa promenom temperature, naši zubi postaju sve osetljiviji.

To znači da nam je sada hladna voda veliki neprijatelj, ali i vruća kafa ili čaj može da ima veoma neprijatno dejstvo po naše zube.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Koji su, pored promene vremena, uzroci osetljivosti zuba?

Karijes

Ukoliko imate karijes na nekom zubu, po pravilu će taj zub biti vrlo osetljiv na bilo šta hladno ili vruće. Najbolje je da posetite stomatologa i rešite problem.

Efekat nakon stomatologa

Skoro ste bili na izbeljivanju, čišćenju kamenca ili nekom sličnom tretmanu kod stomatologa? Moguće je da su vam zato zubi osetljiviji, ali ne brinite, ovo stanje najduže traje dve-tri nedelje.

Foto: Freepik/katemangostar

Stare plombe

Ništa nije večno, pa tako ni plombe. Ukoliko imate plombu koju ste stavili baš davno, moguće je da je došlo do oštećenja, ili da je neki materijal iscureo, pa vam je trenutno to mesto posebno delikatno.

Kako da sprečite ovaj problem?

Foto: Pixabay/stokpic

Izbegavajte određene namirnice 

Sada nije vreme za sladoled, ali ako volite i van sezone ovu poslasticu, sada je trenutak da se rešite te navike. Takođe, slatkiši mogu da pogoršaju problem osetljivosti vaših zuba, a treba da izbegavate i previševruće napitke, I kisele namirnice, poput limuna, mogu da imaju veoma loš efekat.

Pojačajte unos neophodnih vitamina

Jedite više svežeg voća i povrća. Posebno obratite pažnju na banane, koje su bogate kalijumom i fosforom, što daje neophodnu zaštitu zubima.

Foto: Freepik/freepik

Održavajte dentalnu higijenu 

Pored redovnog pranja četkicom za zube i pastom, kupite i tečnost za ispiranje usta. To može bar privremeno da vam reši ovu nelagodnost,

Posetite stomatologa

Ukoliko zaista imate problem sa karijesom ili starom plombom, ili jednostavno niste sigurni šta je uzrok, vreme je da posetite svog stomatologa.



Izvor: Objektiv.rs, pinkvilla.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar