Sramota srpske opozicije: Đilasovcima ne smeta da nam deca uče lažnu, hašku istoriju

Srpskoj opoziciji uopšte nije bitno to što neko pokušava da Srbe predstavi kao krivce

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajkovic

Nijedan od lidera srpske opozicije nije hteo ni rečju da osudi činjenicu da je nedavno održana obuka za profesore istorije kako da pišu udžbenike na osnovu fingiranih podataka iz Haškog tribunala, među te lidere spada i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas u svojoj trci za vlast zanemaruje sve činjenice važne za svoju zemlju, a prednjači u tome da što više oblati aktuelnu vlast.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predstavnici opozicije izgleda uopšte ne mare za to kakvu će istoriju deca u Srbiji učiti i da li će se ona zasnivati na lažnim podacima osvedočenih srbomrzaca, već se bave samo pljuvanjem predstavnika vlasti ne bi li na taj način ponovo zaseli u državne fotelje. To proizilazi iz činjenice da niti jedan opozicioni lider nije reagovao na činjenicu da su nastavnici istorije prošli obuku za pisanje udžbenika na osnovu podataka kojima raspolaže Haški tribunal, institucija koja je listom osuđivala Srbe, dok nije izrečena nijedna presuda protiv onih koji su činili zločine nad Srbima.

Naime, u Beogradu je prošle subote održana Radionica za nastavnike istorije iz Srbije o korišćenju arhive Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove s ciljem kreiranja nastavnog materijala, u organizaciji Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Udruženja za društvenu istoriju Euroklio. Ako se uzme u obzir činjenica da je Tribunal u gotovo svim slučajevima ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ osudio Srbe, dok za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom niko nije odgovarao, bilo da je reč o prostoru Hrvatske, BiH bilo Kosova, opravdana je bojazan šta će tačno učiti deca u zemlji.

Ovaj pokušaj stvaranja “nove istorije”, odnosno nastavak propagande da su Srbi krivi za sve, odmah je osudila stručna javnost, ali ne i predstavnici opozicije, kojima izgleda uopšte nije bitno to što bi decu mogli da nam uče na osnovu podataka osvedočenih srbomrzaca. Tako su juče na našu molbu da prokomentarišu ovu činjenicu svi opozicioni predstavnici nikom ponikli.

O ovoj temi nijednim slovom nisu želeli da se oglase potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa Marinika Tepić, lider demokrata Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd. Jedini koji se makar oglasio je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji pak nije komentarisao pomenuto, već samo poručio da je to pitanje za predstavnike vlasti. Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da nije nikakvo iznenađenje što opozicija ne mari za ovakve stvari.

– Ne samo da ih nije briga što će deca u Srbiji potencijalno učiti na osnovu podataka srbomrzaca već bi jedan deo njih, mahom okupljenih oko Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, čak i podržao tu ideju jer su za vreme svoje vlasti podržavali sve ono što nam je nametao Zapad, a što nije bilo u našem interesu. Njima uopšte nije bitno to što neko pokušava da Srbe predstavi kao krivce za sve jer ih nije briga ni za srpski nacionalni identitet. Štaviše, na primeru potpredsednice Saveza za Srbiju Marinike Tepić nebrojeno puta se moglo videti antisrpsko ponašanje. Jednostavno, nije prvi put da oni podržavaju razne nakaradne pojave – kaže Vukoičićeva.

Ističe da je mogućnost da deca uče na osnovu podataka Haga dosta problematična, te da se treba ozbiljno pozabaviti time da do toga ne dođe.

– Godinama je urušavan prosvetni sistem i očito je da se vlast trudi da ispravi greške prethodnog režima, zato i verujem da će kao nadzorni organ u ovakvim slučajevima isto tako postupiti – zaključila je ona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar