Crveni krst Srbije izdao novo uputstvo u vezi sa koronavirusom

Saznajte preporuke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
korona
Foto/Printscreen/You Tube

Crveni krst Srbije objavio je preporuke u vezi sa koronavirusom za starije osobe i osobe sa invaliditetom, jer kako je navedeno na internet prezentaciji, podaci ukazuju da je za starije osobe verovatnoća da će imati teži oblik bolesti dvostruko veća nego za sredovečne. Upozoravaju da se promene u imunosistemu dešavaju sa godinama i da je odbrana od infekcija i bolesti teža. Za starije je takođe verovatnije da već imaju određene zdravstvene probleme koji im otežavaju borbu sa bolešću i oporavak. Pored toga, osobe svih uzrasta, sa ili bez invaliditeta, su u višem riziku da se teže razbole od bolesti koju uzrokuje virus COVID-19 ako već imaju ozbiljnije hronične, kao što su bolesti srca, pluća ili bubrega.

Smanjenje izloženosti zarazi je posebno važno za osobe sa povišenim rizikom od komplikacija!

Ako ste u povišenom riziku ovo su preporuke za vas:

Obavezno ostanite kod kuće koliko god je to moguće, ako u vašoj zajednici ima virusa COVID-19, a pogotovo ako imate bilo kakve simptome respiratorne infekcije (kašalj, kijanje, otežano disanje).
Potrudite se da imate dovoljnu količinu lekova za prepisanu terapiju za nekoliko nedelja da bi se smanjila potreba za izlaženjem iz kuće.
Kada ste izvan kuće, držite se na distanci od osoba koje su bolesne, ograničite bliske kontakte koliko god je to moguće i perite ruke što češće.
Izbegavajte gužvu, posebno u zatvorenim prostorima gde nema dovoljno provetravanja.
Izbegavajte putovanje avionom i javnim prevozom kada je to moguće.
Unapred isplanirajte šta ćete činiti ako se sami razbolite ili se razboli neko od osoba na koje se redovno oslanjate.

Planiranje je ključno!

Zaraza virusom COVID-19 može potrajati u vašem okruženju izvesno vreme i u zavisnosti od ozbiljnosti zaraze, zdravstvene vlasti mogu primenjivati različite mere da sačuvaju zdravlje stanovništva, umanje izloženost zarazi virusom COVID-19 i uspore njegovo širenje. Kreiranje plana za vašu porodicu i domaćinstvo može vam pomoći da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje osoba oko sebe u slučaju zaraze u vašoj zajednici. Ovaj plan treba da uzme u obzir uobičajene dnevne rutine vas i članova vaše porodice.

Svakodnevne aktivnosti sprečavanja zaraze i razbolevanja:

Često perite ruke vodom i sapunom, u trajanju od najmanje 20 sekundi, pogotovo posle odlaska u toalet, pre jela, kao i nakon izduvavanja nosa, kijanja ili kašljanja.
Ako sapun i voda nisu dostupni u tom trenutku, koristite gel za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, sa najmanje 60% alkohola. Ako su vam ruke vidljivo prljave, uvek ih operite sapunom i vodom.
Izbegavajte dodirivanje rukama svojih očiju, nosa i usta.
Kada kašljete ili kijate pokrijte usta i nos laktom ili koristite papirnu maramicu. Pokušajte da ne kašljete i ne kijate u sopstvene šake jer ćete onda njima dalje širiti virus. Papirnu maramicu bacite u kantu za đubre. Ako kašljete i kijate u svoje šake, ne dodirujte ništa i odmah operite ruke sapunom i vodom.
Držite distancu od drugih ljudi jedan do dva metra.
Izbegavajte rukovanje.
Pokušajte da sve što treba da obavite – obavite u blizini kuće, ne koristite javni prevoz, naročito ne u špicu.
Provetravajte svoje prostorije.
Izbegavajte bliske kontakte sa osobama koje su bolesne.
Ostanite kod kuće kada ste bolesni.
Čistite i dezinfikujte predmete koje često dotičete koristeći uobičajena kućna sredstva dezinfekcije ili vlažne maramice.
Ne preporučuje se da osobe koje se dobro osećaju nose zaštitne maske.
Zaštitne maske treba da nose osobe koje imaju simptome zaraze virusom COVID-19 kako bi sprečile da se drugi zaraze. Takođe, korišćenje zaštitnih maski je veoma važno za zdravstvene radnike i osobe koje se staraju o bolesnim osobama, na primer članovima porodice.

Simptomi zaraženosti virusom COVID-19

Simptomi obuhvataju visoku temperaturu, kašalj i plitkije disanje. Ako vam se čini da imate simptome, javite se lekaru.
Ako imate jače simptome, što hitnije tražite lekarsku pomoć. Ovi simptomi obuhvataju:
Teškoće sa disanjem i plitko disanje
Trajne bolove ili pritisak u grudima
Pomodrelost usana ili lica
Preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje je da se, u slučaju jačih simptoma javite dežurnom epidemiologu na sledeće brojeve telefona:

Ministarstvo zdravlja – 064/89-45-235

Institut za javno zdravlje Srbije – 011/26-84-566 i 060/018-02-44

Nestorović: Koronavirus nije ni kolera ni kuga, činimo sve da ne dođe do eksplozivne epidemije

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar