Japan ulaže 48 milijardi dolara u razvoj nevidljivog lovca: Evo šta je najvažnija stavka (FOTO+VIDEO)

Proizvodnja mlaznjaka trebalo bi da počne 2031. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Lt. Alex Grammar / Planetpix / Zuma Press / Profimedia

Japan je jedan od najvećih kupaca nevidljivog lovca F-35 (kompanije Lockheed Martin), ali i pored toga razvija sopstveni borbeni avion 6. generacije.

Prošlog jula, Amerika je odobrila ugovor za kupovinu 105 primeraka F-35, vredan 23 milijarde dolara, čime bi Japan postao druga zemlja na svetu po broju “stealth” aviona (posle SAD).

Ono što “zabrinjava” jesu ograničenja u nosivosti naoružanja F-35, pa japanski inženjeri užurbano razvijaju letelicu koja će posedovati više vazduh-vazduh raketa.

Saradnja s Vašingtonom

Lovac F-35 može da ponese četiri rakete u unutrašnjem spremištu, dok se spoljni nosači izbegavaju zbog radarskog odraza, prenosi Eurasian Times.

Japan želi da razvije avion koji će objediniti najbolje karakteristike aviona F-22 Raptor (konstrukcija) i F-35 (senzori i elektronika), a program je nazvan F-X.

Tamošnji mediji navode da je Vašington spreman da podeli s Japanom “tajne” tehnologije, kako bi podržali razvoj letelice nove generacije.

Vredan projekat

F-X borbeni avioni imaće dva motora i spremište za šest raketa. Biće angažovani kao podrška postojećim eskadrilama F-35.

Japan želi da smanji prednost Kine i Rusije, čije su letelice raspoređene u regionu, a imaju vrhunske karakteristike. Uz to, F-X program zameniće postojeće F-2s i F-15Js.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Krajem 2020, otkriveni su detalji projekta vrednog 48 milijardi dolara, a proizvodnja nevidljivih mlaznjaka trebalo bi da počne 2031.

Oni će biti opremljeni najmodernijim radarima i uređajima za elektronsko ratovanje.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar