“Nije bilo naivno”: Vatrogasac heroj progovorio o jednoj od NAJSLOŽENIJIH INTERVENCIJA do sada

Akcija je bila naporna, a najveći problem prilikom gašenja požara bila je velika količina robe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Više od šest sati trajala je borba vatrogasaca sa vatrom koja je sinoć zahvatila prodavnice i lokale u tržnom centru u Bloku 70 u Novom Beogradu, a o borbi sa požarom govorio je vatrogasac Stefan Čiča.

– Ovo je bila jedna od najsloženijih vatrogasnih intervencija do sada. Kineski tržni centar u Bloku 70 je poseban po tome što je to kao jedan veliki lokal koji je tržni centar. Tu se nalazi svašta: fast-fudovi, restorani, butici, kladionice, ne znate šta se sve nalazi unutra – naveo je vatrogasac koji je sinoć gasio veliki požar u Bloku 70 Stefan Čiča.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To je mnogo zahtevna intervencija, mnogo treba razmišljati, treba upotrebiti znanje i veštine kako bi se ugasio požar. Na našim komandirima je bila velika odgovornost jer je na terenu bilo 127 vatrogasaca – rekao on.

Čiča je naveo da je svakog vatrogasca prethodo trebalo rasporediti gde treba da se nalaze kako bi što efikasnije gasili požar.

Prema njegovim rečima, prvobitno je na terenu bilo raspoređeno pet vatrogasnih ekipa sa 20 vatrogasaca, međutim, ubrzo se situacija zakomplikovala i požar proširio.

– Po dolasku na teren ugasili smo požar koji se povukao, međutim, on je ipak buknuo na drugom mestu. Pošto postoji krovna konstrukcija, i mnogo ima plastike to pogoduje lakom širenju požara. Mi smo dali sve od sebe da bismo sačuvali i spasli što više je bilo moguće – objasnio je Stefan.

Akcija je kako je naveo bila naporna, i objasnio je da je najveći problem prilikom gašenja požara bila velika količina robe.

– Velika je temperatura bila, ubrzo potom je požar počeo da izbija na krovnu konstrukciju. Imali smo i kiseonik kako bismo mogli da dišemo, a cela oprema na nama teži otprilike oko 40 kilograma – ukazao je on.

Prema njegovim rečima sam proces od primanja informacije o požaru do odlaska vatrogasne ekipe na teren nije naivan.

– Prvo se informišemo o tome šta gori, pa osoba iz centrale koja dobije dojavu o tome koliko bozila bi trebal oda s epošalje na lic emesta, tokom puta dobijamo informacije o tome šta se dešava na licu mesta kako bismo mogli brže da delamo – govori on.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stefan Čiča (@stefan_cica)

Kako je objasnio, lažnih poziva ima svaki dan.

– Dešavalo se da ljudi pozovu da bismo mi skidali njihove kućne ljubimce sa drveta. Mi svakako moramo da odgovorimo na svaki poziv, jer nam je takva dužnost. Dešava se da pozovu komšije da gori kuća ili stan pa se desi da je zagorela šerpa na šporetu ili slično – zaključio je on.

POŽAR U BLOKU 70 ZABRINUO GRAĐANE

Podsećanja radi požar je prijavljen sinoć malo posle osam sati uveče. Sa vatrom se celu noć borilo više od 120 vatrogasaca sa oko 50 vatrogasnih vozila. U požaru nije bilo ozbiljnije povređenih, dok iz Hitne pomoći navode da su imali jednu manju intervenciju. Iznad objekta mogao je da se vidi gust crni dim, a u okolnim blokovima oseća se miris paljevine. Komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović rekao je da je gašenje požara u Bloku 70 jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela. Požar je stavljen pod kontrolu pred zoru, ali vatrogasci napominju da bi potpuno gašenje moglo da potraje još nekoliko dana.

BONUS VIDEO



Izvor: TV Vesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar