Vatra izbila dok je tržni centar bio ZATVOREN: Da li je požar u kuhinji restorana PODMETNUT?

Na sreću, u požaru nije niko poginuo, ali pričinjena je velika materijalna šteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Dario Kesegi

Šta je uzrok požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu? – pitanje je koje lebdi u vazduhu zajedno s otrovnim materijama nakon jedne od najvećih vatrenih stihija u prestonici. Prema prvim informacijama, vatra je buknula u kuhinji kineskog restorana „326“, a pretpostavlja se da je do požara došlo došlo zbog neispravne plinske boce.

Na sreću, u požaru nije niko poginuo, ali pričinjena je velika materijalna šteta pošto je vatra gotovo progutala ceo tržni centar. Nakon 12 sati borbe vatrogasci su uspeli da stave požar pod kontrolu s tim što će, kako kažu, takozvano dogašavanje trajati još najviše dva dana. Jedan od čak 127 vatrogasaca koliko je ukupno učestvovalo u gašenju vatrene stigije je povređen, ali, srećom, nije u životnoj opasnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

S druge strane, većina trgovaca koji su radili u tržnom centru tvrdi da sada jesu u “životnoj opasnosti” jer su im uništeni lokali i roba, što od vatre što od vode.

Kako je moguće da izbije požar kad je tržni centar bio zatvoren?

Zbog toga se sve vreme pitaju kako je moguće da dođe do takvog požara u trenutku kada tržni centar nije radio?

Kineski tržni centar radi do 17 sati, a požar je izbio oko 20 sati. Radnik obezbeđenja Dragan Doknić bio je dežuran u trenutku kada je vatra buknula.

– Obezbeđenje je obišlo u 18 sati sve lokale i sve je bilo zaključano. U 19 sati je došlo do smene obezbeđenja. Ponovo smo prošli lokal po lokal i proveravali da li je sve zaključano i da li je sve u redu. Oko 20 sati jedan radnik obezbeđenja prijavio je požar u delu gde se nalazi kineski restoran na prvom spratu. Odmah smo pozvali vatrogasce koji su ubrzo stigli – ističe Doknić, koji ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovom poslu.

Trgovci sumnjaju da je vatra slučajno buknula

Naravno, u tržnom centru je radilo najviše Kineza koji listom ne veruju šta se dogodilo, a većina njih ubeđena je da je požar podmetnut.

Kako kažu, nemoguće je da toliki požar slučajno bukne. A vatra je bila takva da je progutala prvi sprat dok su lokali u prizemlju uništeni od vode. Pojedini trgovci sumnjaju da je za sve odgovoran roštiljdžija u kineskom restoranu „326“, gde je buknuo požar pošto je, navodno, zaboravio da ugasi žar.

Neispravna plinska boca izazvala požar?

Međutim, direktor obezbeđenja u Kineskom tržnom centru Radovan Miljević tvrdi da to nije uzrok požara.

– Najverovatnije je do požara došlo zbog neispravne plinske boce koja nije imala takozvani nepovratni ventil pa je plamen buknuo unutar boce. Inače, vatra je buknula u kuhinji kineskog restorana. Pitanje je i da li su vlasnici tog restorana poštovali sve propise, koliko su imali tih plinskih boca, da li su bile atestirane… Koliko mi znamo, roštilj je bio ugašen i nije bilo nikakvog žara – podvlači Miljević, i dodaje da, prema njegovim saznanjima, požar nije podmetnut.

Kako kaže, kuhinja kineskog restorana je po mnogo čemu posebna.

– Ventilacija im je bila jako zamašćena. Takođe, i hrana je specifična. Kinezi su poznati po tome da dovode i svoju ventilaciju iz Kine. Dodatni problem predstavlja činjenica da je krovna konstrukcija izgrađena od suvog materijala pa je brzo i ona buknula – apostrofira Miljević.

Nikada se nije dogodio veći požar u tržnom centru

Direktor obezbeđenja u Kineskom tržnom centru Radovan Miljević naglašava da se nikada nije dogodio ni približan incident u ovom objektu.

– Sećam se da je pre nekoliko godina jedan Kinez pušač bacio cigaru u kantu koja je potom buknula, ali nije došlo do većeg požara. Kada je izbila vatra u kuhinji restorana, mi smo odmah pozvali vatrogasce i policiju. Mi nemamo ovlašćenje da ulazimo u objekat pa je to morala da učini policija – objašnjava Miljević.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar