Grčevi, glad ili nešto dugo? OVO su najčešći razlozi bebinih SUZA

Prepoznajte koje potrebe ima vaša beba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
fen za bebe
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Kada beba plače, ona komunicira sa vama.

To je način da ona ukaže na svoje potrebe koje treba da joj budu zadovoljene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona koristi taj mehanizam da bi vam rekla da li je gladna, žedna ili joj se spava.

Tako će sigurno biti prvih mesec i po dana, a tek u drugom mesecu počinje da se osmehuje i da pokazuje osećanje zadovoljstva.

Zašto bebe plaču?

Ako primetite da vaša beba plače, a da za to ne postoji očigledan razlog, smatrajte da želi da vam poruči da je gladna. Ponudite bebi da sisa ili joj pripremite formulu. Ako primetite da je vaša beba i dalje uznemirena, proverite da li uopšte može da izvuče mleko iz dojke.

Foto: Shutterstock

Šta ako beba plače i odbija dojku?

Odgovor je jednostavan – nije gladna. Proverite da li su joj ručice ili nogice hladne, ako jesu, to znači da joj je hladno i da zbog toga plače. Presvucite je da ne bude mokra, ušuškajte je u ćebe i utoplite. Može se dogoditi i da ste je previše utoplili i da je to uzrok plača. U takvim situacijama bebi je mokra kosa, zajapurena je, a može i da ima povišenu temperaturu. Pokušajte da je raskomotite, prevučete i da joj date malo vode.

Da li su u pitanju grčevi?

Dešava vam se da beba nekoliko sati nakon obroka plače, crvena je u licu i savija nogice ka stomaku? Najverovatnije su u pitanju grčevi. Neke bebe u uzrastu već u trećoj nedelji osete grčeve. Ukoliko je njen stomačić naduven, možete ga ublažiti blagom kružnom masažom koja traje petnaestak minuta. Na taj način mehanički potiskujete gasove ka debelom crevu, sve dok ih beba ne ispusti napolje. Topla pelena oko stomačića takođe može biti dobro rešenje, kao i ležanje potrbuške.

Foto: Dan Pangbourne / ImageSource / Profimedia

Prehlada, zapušen nos i upala uha

Ukoliko primetite da nijedan od navedenih uzroka nije prisutan kod vaše bebe, moguće je da je u pitanju neki virus ili prehlada. Dešava se i da zapušen nos smeta bebama, jer tada ne mogu da dišu normalno. U takvim situacijama će odbijati hranu, jer je teško sisati sa zapušenim nosem. Važno je da nosić bebe čistite od sekreta i mikrioorganizama kako se ne bi preselili u srednje uho, a to može biti veoma veliki i bolan problem.

Upala uha je praćena temperaturom, plačem, posebno noću ili u toku hranjenja. Znajte da tome uvek prethodi zapušen nos. Najbolja preventiva ovog problema označava redovno čišćenje bebinog nosa fiziološkim rastvorom uz pomoć usnog aspiratora ili pumpice za davanje analgetika. Ukoliko dođe do ovih problema morate se obratiti pedijatru koji će vam dati antibiotike i dalje smernice terapije.

Da li postoje još neki uzroci plača?

Ukoliko beba nema simptome bolesti, temperaturu, nije bleda i nema zapušen nos – verovatno je u pitanju nešto drugo. Da biste odredili uzrok trebalo bi da nežno ispipate svaki deo tela, ako postoji bol. Kod dečaka (ređe kod devojčica) se može javiti kila, koja izgleda poput jajeta ili tvrde, manje i izrazito bolne loptice.

Važno je da obratite pažnju kada beba plače. Ukoliko je zdrava i plače ljuto, to može bude akutni problem. Međutim, uporan plač govori da su u pitanju ozbiljniji problemi.

Foto: Nicole Effinger / Panthermedia / Profimedia

Da li treba reagovati na svaki bebin plač?

Odgovor je jednostavan – da. U suprotnom će se beba osećati nesigurno i nezaštićeno, a kroz odrastanje i manje vredno. Ne treba ni odmah na “prvu loptu” skakati, jer ih nekada u takvim situacijama možete razmaziti. Naučite je da malo sačeka i mama će se pojaviti, a na taj način od nje u budućnosti stvarate sigurnu ličnost.

Da li bebi koja plače treba stavljati cuclu varalicu?

Dešava se da se bebe osećaju sigurnije kada sisaju, iako nisu gladne. Mnoge bebe umesto cucle koriste palac i sisaju ga svaki put kada osete strah (to može ostati kao navika u većem uzrastu). Ukoliko ne koriste palac, bebe nađu drugu zanimaciju kao što su ćebence ili igračkice koje stavljaju u usta kada osete neprijatnost ili strah. Ukoliko vaša beba nema ni jednu od ovih navika, cucla varalica može biti dobar način da prekinete njen plač.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar