Amerikanci ulažu MILIONE u novu hipersoničnu letelicu: Prevoziće PREDSEDNIKA na važne sastanke (VIDEO)

Vredan ugovor realizovaće kompanija Hermeus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Hermeus / Ferrari / Profimedia

Ratno vazduhoplovstvo SAD, uključujući i brojne privatne kompanije, ulažu 60 miliona dolara u ambiciozan projekat hipersoničnog aviona, koji bi se koristio u komercijalne i vojne svrhe.

Vredan ugovor potpisan je s kompanijom Hermeus, dok se projekat realizuje u sklopu programa AFWERX. Ratno vazduhoplovstvo nije objavilo detalje ugovora, prenosi portal Defense One.

“Hipersonični avion i njegov pogonski sistem revolucionalizovaće segment putovanja, kao što su učinila električna vozila. Želimo da budemo deo tih napora”, saopštili su predstavnici vojske.

Pod lupom Pentagona

Hermeus razvija letelicu za višekratnu upotrebu, što do sada nije urađeno. Novi ugovor omogućava kompaniji izgradnju putničkog aviona, koji će deonicu od Njujorka do Londona prelaziti za svega 90 minuta.

Pojedini izvori navode da istraživanja i testiranja mogu ubrzati razvoj hipersoničnih projekata Pentagona, o kojima više možete OVDE pročitati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U planu su tri (bespilotna) prototipa pod nazivom Quarterhorse, opremljena moćnim General Electric J85 agregatima i hipersoničnim pogonom Hermeusa.

Iako je reč o (prvenstveno) komercijalnom projektu, Ratno vazduhoplovstvo vidi mogućnost primene u transportu predsednika SAD i drugih zvaničnika, prenosi portal The Drive.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar