Građani Srbije masovno zovu Hitnu pomoć: Ne znaju da li je korona ili dijareja, evo šta je PRAVA ISTINA

Probiotici se ne uzimaju preventivno nego tek kad nas snađe muka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svakog leta, sa porastom temperatura, veoma su česte stomačne tegobe praćene povraćanjem ili dijarejom.

Kako je rekla doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, poslednjih meseci građani se telefonom često javljaju za savete zbog proliva i povraćanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To prati letnje mesece. Letnja trovanja, letnje dijareje, jesu karakteristični za leto, ali mogu biti i simptomi kovid infekcije. Ako nemate temperaturu, idite kod izabranog lekara, a ako imate, onda u kovid ambulantu – rekla je doktorka Stefanović.

Voće i povrće dobro oprati, a ručak ne kuvati za više dana

Doktor Ivan Đurić, specijalista opšte medicine, kaže da je očekivano da se u ovo doba godine češće javljaju stomačne tegobe jer se hrana brže kvari, ali da taj broj nije drastično povećan u ambulantama opšte medicine.

– Kod pacijenata se ponekad javlja povišena temperatura, zbog čega se oni javljaju u kovid ambulante – kaže dr Đurić, navodeći da nema uvid u to da li ima stomačnog virusa za koji bi se ovih dana reklo da hara, kao i da nijedna starosna grupa nije posebno pogođena.

Kako je rekao, probiotici se ne uzimaju preventivno nego tek kad nas snađe muka, a najbolja preventiva je higijena voća i povrća, kao i da se hrana ne ostavlja da stoji na toplom.

– Ljudi ne operu paradajz ili šljivu, pojedu to, pa ih zaboli stomak. Nije preporučljivo ni da se kuva za više dana ili da hrana dugo stoji napolju, da se ne pokvari. Probioticima se nećemo kljukati unapred, još nam samo to fali, da gutamo tablete – kaže doktor Đurić.

Pazite gde naručujete roštilj

Kod dece, kako smo saznali od doktorke Ljiljane Koljaje, pedijatra iz Zemuna, među malim pacijentima nema drastično većeg broja oboljevanja, kako od enterovirusa, tako ni od bakterijskih crevnih infekcija.

– Stomačne tegobe se javljaju uglavnom kod dece koja se vraćaju s letovanja – kaže doktorka Koljaja za “Beograd na Blic”.

Kako bismo svoje najmlađe članove porodice zaštitili od stomačnih tegoba, po savetu naše sagovornice, treba da se postaramo da voće koje deca jedu bude dobro oprano, ali i da pazimo gde jedemo.

– Svi mi volimo da svratimo na roštilj, ali treba paziti gde se konzumira, jer se ne pridržavaju svi ugostitelji higijenskih mera – kaže doktorka.

Od sladoleda hoće da zaboli stomak

Iako retko koji roditelj ima srca da detetu na letovanju uskrati sladoled, ne bi bilo zgoreg da sladoled, kao i mlečne proizvode, deca u ishrani izbegavaju kada su ovako velike vrućine. Mlečni proizvodi, naime, mogu da izazovu pojavu praskavih stolica kod dece.

Kako je doktorka Koljaja objasnila, ako deci dajemo probiotik preventivno, on neće previše pomoći. Važno je da deci dajemo bakteriološki ispravnu vodu kako bismo smanjili mogućnost da dete počne da povraća ili dobije dijareju.

– Pretprošle nedelje je u vrtićima bilo povraćanja sa prolivom, a i bez, ali je sve to bilo kratkotrajno, i među mojim pacijentima nije bilo hospitalizacija – kaže doktorka.

Ukoliko se dete, ipak, požali na stomačne tegobe, treba povesti računa da pije dovoljno tečnosti, a, kako doktorka naglašava, nije potrebno uvoditi nikakvu posebnu dijetu.

– Ishrana treba da bude prema želji deteta, nisu potrebne nikakve neslane dijete i slično, jer ako dete ima slab apetit, tek onda ništa neće jesti – rekla je doktorka Koljaja.

Da dete ne bi dehidriralo, valja mu dati oralni rehidracioni rastvor koji je zgodno pomešati sa napitkom koji dete voli da pije – na primer, sokom od jabuke ili kompotom.

– Ti rastvori su često oplemenjeni nekim ukusom koji deca ne prihvataju, pa ih možemo kombinovati sa nekim napitkom koji dete voli da pije – zaključuje pedijatar.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar