Zbog ove TRI greške, koje prave u vaspitavanju dece, roditelji najčešće osećaju KRIVICU

Svima se dešavaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Odgajanje dece nije ni najmanje lak posao.

Štaviše, najteži je.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I ovo zna apsolutno svaki roditelj.

Deci pokušavamo da usadimo ispravne vrednosti, da ih naučimo kako da funkcionišu u ovom komplikovanom svetu i da im pomognemo da stasaju u pristojne, dobre i snažne ljude. Naravno, u tom procesu svima se potkradu male greške.

Iako mislimo da se dešavaju samo nama, pa zbog toga osećamo veliku krivicu, to uopšte nije istina, jer se one dešavaju apsolutno svima.

Ove tri su najčešće:

1. Viknuli ste na svoje dete

Između vikanja punog agresije i trenutka kada malo podignete glas na svoju decu, postoji velika razlika. Izrazito negativna i glasna komunikacija očekivano je štetna za dete, jer u njemu može da izazove osećaj niže vrednosti, ali ne morate da osećate krivicu kada u trenutku, zbog nervoze, malo podignete glas više nego što ste želeli.

Foto: Profimedia/Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Stručnjaci kažu da sa decom moramo da komuniciramo čvrsto i odlučno, a ne glasno. Međutim, svima nam se dogodi da izgubimo živce i planemo. Ako i osećate krivicu, izvinite se detetu jer ćete tako pružiti lep primer i izbeći ćete situaciju u kojoj će dete usvojiti vaš obrazac ponašanja i vikati na druge.

2. Teško nalazite vreme za dete

Skoro svaki roditelj, pre ili kasnije, dođe u period kada je preopterećen poslom i takve situacije jednostavno ne mogu da se izbegnu. Radite prekovremeno i kasno dolazite kući, ili radite i vikendom kada su deca slobodna, pa zbog toga ne možete da im posvetite onoliko vremena koliko biste želeli.

Foto: Profimedia/Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Nemojte da osećate krivicu zbog situacije koju nikako ne možete da promenite. S obzirom na to da moramo da radimo, baš da bismo svojoj deci priuštili osnovne stvari za život, očekivano je da ponekada nemamo vremena za njih. Važno je samo da ono vreme koje imamo iskoristimo kvalitetno. Možda sada ne možete da ih odvedete na neki izlet, ali zato svakog dana iskoristite priliku da barem malo razgovarate sa njima.

3. Preterujete sa zaštitničkim stavom

Nagon za zaštitom deteta je roditeljima prirodno urođen. Imamo potrebu da im pružimo osećaj sigurnosti u svakom trenutku i kada bismo to mogli, rado bismo ih zaštitili od svih negativnih uticaja i situacija koji će ih, pre ili kasnije, negde dočekati u životu. Naravno, to je nemoguće. Uči se na greškama i ako im ne dopustimo da te greške i naprave, učinićemo im medveđu uslugu.

Foto: Profimedia/Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

S jedne strane, voleli bismo da naša deca budu samosvesna i snažna, a sa druge strane ponekad ne razumemo da takvi neće postati sami od sebe. Karakter se čeliči i stvara u situacijama koje možda i nisu najprijatnije, ali svi moramo da prođemo kroz njih, pa tako i naša deca. Neka iskustva jednostavno moraju da dožive bez našeg prisustva i uplitanja da bi sazreli.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Zadovoljna.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar