“Kad Srbija uđe u Evropsku uniju neka stavi Teslu na SVOJ evro!” Nova PROVOKACIJA hrvatskog predsednika

Hrvatski predsednik predložio da Srbija stavi Teslu na svoj evro kada uđe u EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Goran Mehkek / HM CROPIX / Sipa Press / Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je povodom kritika iz Srbije predloga Hrvatske da na njenoj nacionalnoj strani kovanice evra bude srpski naučnik Nikola Tesla, predložio da kada Srbija uđe u Evropsku uniju, da predloži da se Tesla nađe na njenoj kovanici.

Milanović se prisetio pokušaja osnivanja Tesla banke, koja je trebalo da se osnuje uz pomoć hrvatskog i srpskog javnog novca, ali projekat je propao odmah u startu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Jučerašnja ‘razmena mišljenja’ na relaciji Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od evra otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju podstakla me i trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade i najbližeg saradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gde se Milorad ne usudi čizmom – napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je podsetio da je po Tesli trebalo da se zove srpska etnička banka u Hrvatskoj.

– Nije jasno šta to predstavlja? Objasniću. Pre nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u saradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet miliona evra srpskog javnog novca – dodao je Milanović.

Predsednik Hrvatske kaže da bi banka bila registrovana u Hrvatskoj, trebalo je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uslovima Hrvatske narodne banke.

– Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Ceo projekat etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Lično sam s tadašnjim ministrom finansija Linićem nastojao da pronađem neki izlaz, ali nije išlo ni s milionima beogradskih evra, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namere su bile iskrene. Nije išlo – dodao je.

Milanović je na kraju teksta dao predlog Srbiji.

– Baš zgodno. Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati hrvatsku pravnu finansijsku osobu (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Evrozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rešenje: kada Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi srećni – zaključio je predsednik Hrvatske.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (9)

  1. Tooo... Konacno, ja zadovoljan. Sve razumeo. Milanovic ne prica ni austrijski, ni americki, ni meksicki... Nego... SRPSKI. I normalno da stavi Srbina na kovanicu. A mogao je Da Vincija, Kolumba, Kopernika. Naravno da ce Srbin da stavi Srbina.

    Odgovori
  2. Господине Милановићу постоји једна јако паметна народна изрека " И голуб се испили у коњушници па ипак није коњ него је "Голуб"".

    Odgovori

Ostavite komentar