Predsednik opštine Veliko Gradište ISTIČE: Ne naseljavamo MIGRANTE

Na teritoriji opštine Veliko Gradište do sada čak ni nisu registrovani tražioci azila ili migranti u potrebi bez utvrđenog statusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Nakon što je na sednici SO Veliko Gradište doneta Odluka o usvajanju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica, povratnika, tražilaca azila i migranata, ova mala opština došla je u žižu interesovanja javnosti. Velika prašina podigla se objavljivanjem snimka na društvenim mrežama sa same sednice, što je protumačeno kao namera čelnih ljudi da nasele migrante na teritoriju opštine.

Cela ova priča daleko je od istine, tvrdi Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Lokalni akcioni plan ( LAP ) se ne odnosi na naseljavanja migranata. Na teritoriji opštine Veliko Gradište do sada čak ni nisu registrovani tražioci azila ili migranti u potrebi bez utvrđenog statusa. Tražioce azila i migrante u potrebi bez utvrđenog statusa koji su u tranzitu kroz R.Srbiju, lokalna zajednica ne zbrinjava stambeno, ne zapošljava ih. Za ove kategorije stanovništa i o njihovoj zaštiti je nadležna Republika Srbija – pojašnjava Milić i iznosi podatke koji su doveli do njihove odluke.

– Na teritoriji opštine Veliko Gradište prema evidenciji povereništva ima oko 300 lica izbegličke populacije izbeglih iz BIH i Republike Hrvatske, svi oni imaju državljanstvo Srbije, prijavljeno prebivalište, regulisane lične karte. Od tog broja svega pet lica imaju boravište na teritoriji opštine i imaju status izbeglica. Interno raseljena lica sa Kosova koja imaju boravište na teritoriji opštine Veliko Gradište i raseljeničke legitimacije, takođe imaju prava na rešavanje stambenih i drugih potreba a da do sada nisu trajno rešili svoje potrebe – kaže Milić koji smatra da je u pitanju politički spin opozicije.

– Takođe da napomenem da je u junu mesecu na sajtu opštine Veliko Gradište objavljen Nacrt lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji opštine Veliko Gradište u periodu 2021. – 2025. godine na javni uvid, kao obaveštenje za javnost i poziv za javnu raspravu. Do 19.7.2021.godine na dan održavanja 8. sednice Skupštine opštine, nije pristigao nijedan komentar, predlog, sugestija ili pitanje od građana. Zaključak je lako izvesti.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar