Zaštitite svoje DETE i boravite u prirodi bezbedno: Sedam najvećih letnjih OPASNOSTI po bebu

Bebe su vrlo osetljive, pa je potrebno da obratite pažnju na određene stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Petr Bonek / Alamy / Profimedia

Tokom leta je veoma važno da povedete računa o tome da ne izlazite sa bebom kad je najjače sunce.

Bebu je potrebno pravilno zaštititi jer ima veoma osetljivu kožu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored opekotina od sunca, postoje još neke opasnosti od kojih morate zaštititi svoje dete, a ovo su neke od njih.

Visoke temperature

Kad su visoke temperature, ograničite vreme koje ćete provesti sa svojim detetom napolju. U redu je dok vreme provodite u hladu ili ispod suncobrana, ali nemojte biti na plaži ili pored bazena duže vreme zajedno sa bebom. Mala deca su posebno osetljiva na visoke temperature i postoji mogućnost da dobiju toplotni udar, posebno ako nisu naviknuta na vioske temperature.

Foto: Shutterstock

Dečiji bazenčići

Veoma je važno da budete pažljivi dok se vaša beba kupa u bazenčiću i da je sve vreme posmatrate. Bebe se mogu utopiti u manje od pet centimetara vode. Iako roditelji pažljivo posmatraju svoju decu kada su na bazenu ili plaži, možda nisu svesni da i dečiji bazeni na naduvavanje mogu predstavljati opasnost za mališane.

Spoljašnje opasnosti

Biljke su glavni izrok trovanja među decom, a i sami znate da bebe ne biraju šta će staviti u usta. Budite sigurni da u travi u kojoj se vaše dete igra ne postoji otrovno bilje ili da ste pomerili sve otrovne biljke oko vas. Druga velika opasnost su pesticidi i herbicidi koji se ubrizgavaju protiv korova i štetočina u blizini cveća i biljaka. Pazite da se dete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je bilo izloženo pesticidima.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Sprej protiv insekata

Pedijatri savetuju da se sprejevi protiv insekata ne koriste na bebama mlađima od dva meseca. Kad su u pitanju starija deca, preporučuju se sprejevi sa manjom koncentracijom DEET – a (konvencionalnom repelentu insekata), sa 30 odsto ili manje i da se ne primenjuje više nego jednom na dan. Potrebno je izbegavati sve kreme za sunčanje koje u sebi sadrže DEET, jer on čini SPF manje delotvornim. Kreme za sunčanje bi trebalo nanositi na svakih nekoliko sati.

Kad nanosite sprej protiv insekata, budite sigurni da ga nanosite na otvorenom podrčju, da ga ne nanosite na ili u blizini lica deteta, da izbegavate područja koja su iziritirana i da operete detetovu kožu nakon što uđete u kuću.

Foto: Shutterstock

Ubod pčele

Bebe mogu biti alergične na ubod pčele. Ako beba ima iritaciju nakon uboda, odmah je odvedite kod lekara. Ako dođe do uboda, odmah odstanite žaoku. To će sprečiti otrov da u većoj količini dođe do deteta. Samo ga nežno vodoravno ostružite noktom. Možete smanjiti bol pritiskom natopljene tkanine u hladnoj vodi na mesto uboda.

Otvoreni prozori

Možda niste svesni koliko lako se bebe mogu prevrnuti, okrenuti, ispuzati ili se izvrpoljiti kroz otvoreni prozor ako se on nalazi na dosupnom mestu. Ako imate prozor pokraj stola za presvlačenje, kreveca ili drugih mesta gde se beba igra, obavezno stavite zaštitu za prozor.

Foto: Peter Hundert / ImageSource / Profimedia

Previše tečnosti

Dehidracija ne predstavlja veliki rizik za bebe tokom leta. Beba će vam sama pokazati kad je gladna ili žedna, pa ne morate da je forsirate da pije vodu samo zato što je napolju vruće. Ako bebi prerano počnete da dajete vodu, sok ili čaj, rizikujete da beba neće dobiti dovoljno majčinog ili adaptiranog mleka i sve važne nutrijente koje mleko sadrži.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar