“Priznajte Kosovo ili ODE Niš”: Kurtijeva fontana želja – Albanci imaju samo jedan CILJ

Na sastanku sa Vučićem i predstavnicima Evropske unije Kurti je odbio dve od tri tačke predloga EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Odustaćemo od pripajanja Niša Kosovu i zaboravićemo na sva tri genocida koje su Srbi počinili ako zauzvrat zaboravite na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i na činjenicu da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

Ukratko ovako glasi „kompromis” koji je za pregovaračkim stolom u Briselu predložio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji očigledno živi u paralelnoj dimenziji, gde misli da pred međunarodnim predstavnicima i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem može da mu prođe sve što poželi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To, naravno, nema mnogo veze sa realnošću.

KURTIJEVIH ŠEST TAČAKA

Na sastanku sa Vučićem i predstavnicima Evropske unije Kurti je odbio dve od tri tačke predloga EU: intenziviranje zajedničkih napora na identifikovanju ostataka nestalih osoba i uzdržavanje od akcija koje bi potencijalno destabilizovale situaciju na terenu. Jedino se saglasio sa tačkom koja se odnosi na to da se jednom mesečno sastaju glavni pregovarači. Na zaprepašćenje svih, Kurti je nakon sastanka počeo da tvrdi kako je upravo on taj koji je predlagao kompromis i „Deklaraciju o miru”, a da je Vučić sve to odbio.

U dokumentu kojim je mahao premijer privremenih prištinskih institucija, prvi član odnosi se na „nenapadanje”, a drugi na „poštovanje granica”, treći član je „reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava”, četvrti „mirno rešavanje sporova”, peti član je „međusobna podrška procesu evropskih integracija” i šesti „završne odredbe”, u kome se navodi da je izjava potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika EU i SAD.

POLITIČKI ŠOU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je ceo politički šou Aljbina Kurtija u Briselu osmišljen da se srpska strana natera na reakciju.

– Bilo je trenutaka kada smo u toku razgovora mogli sto puta da ustanemo i odemo, mi smo ostali, predsednik je ostao da sedi i pokazao je punu posvećenost Beograda dijalogu. Umesto da razgovaramo o ove tri tačke koje je predložila EU, Kurti izlazi sa svojim papirom i daje ga Žozepu Borelju, on pita o kom papiru je reč – niko to nije ni pročitao ni video – ističe Petković. Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da Srbija treba da bude strpljiva i da stalno ističe svoju opredeljenost za dijalog sa Prištinom, bez obzira na to šta govori Aljbin Kurti.

– Svi znaju da ono što Kurti govori nema nikakve veze sa realnošću, da je to potpuno van agende dijaloga i da je sve usmereno na to da se ne vratimo na suštinu priče – a to je ispunjavanje onoga što je potpisano – formiranje Zajednice srpskih opština i dijalog za dolazak do političkog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji – rekao je Dačić.

RAZGOVORI BESMISLENI

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Objektiv kaže da su razgovori u Briselu postali besmisleni.

– Priština ne želi nikakav dogovor, u njihovom predlogu stoji dogovor dve države, a ne dve strane, tako da je očigledno da su razgovori došli u ćorsokak i da je sad na EU da vide šta valja uraditi. Uostalom, dokle god postoji „individualno etničko čišćenje”, mislim na sudbinu one žene kojoj sklanjaju gvozdena vrata i brane joj da ide u prodavnicu, svi razgovori postaju na neki način besmisleni – zaključuje Šćekić.

ZLOUPOTREBA

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za naš list ističe da je ponašanje Kurtija brutalna zloupotreba naših dobrih namera i posvećenosti miru i stabilnosti u regionu.

– Ujedno, ponašanje Kurtija je i šamar, kako EU, tako i SAD, budući da su od njih dolazili apeli za poštovanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma. Ovo je još jedan u nizu dokaza da druga strana u dijalogu, prištinska, ne postoji, izuzev pojedinih šarlatana koji zloupotrebljavaju vlast – smatra Miletić.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar