Da li je GREH odbiti kumstvo? Pazite koga birate za ovu ulogu – važno je da ispoštuje sve USLOVE (VIDEO)

Protojerej stavrofor dr Dimitrije Kalezić je za Objektiv.rs objasnio da li kumstvo sme da se odbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Stefanie Grewel / Carte Blanche / Profimedia

U srpskoj narodnoj tradiciji kumstvo zauzima istaknuto mesto, a tako se ono poima i unutar Srpske pravoslavne crkve. Bilo da je reč o krštenju ili venčanju, uloga kuma je određena jasnim pravilima. Ipak, u našem narodu se često njegova uloga dovodi u vezu sa brojnim predrasudama i sujeverjima, a neki od njih govore da kumstvo ne sme da se odbije ni po jednu cenu, kao i to da pripadnice ženskog roda ne mogu da kumuju na krštenju.

Protojerej stavrofor dr Dimitrije Kalezić je za Objektiv.rs objasnio da li kumstvo sme da se odbije, šta podrazumeva ovo duhovno srodstvo kako na krštenju, tako i venčanju, kao i koga sve možemo birati za ovu ulogu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, u sprskom narodu kumstvo predstavlja najjači vid duhovnog srodstva, a čovek kojeg biramo za sklapanje ove neraskidive veze ima glavnu ulogu u dva najvažnija događaja u životu svakog hrišćanina – krštenju i venčanju.

Protojerej stavrofor, dr Dimitrije Kalezić objašnjava koje obaveze kum mora da ispoštuje, ali i kako se treba odnositi prema njemu. Pored toga, kako je istakao, postoje specifični razlozi zbog kojih kumstvo može da se odbije.

– Kumstvo se ne odbija, a kumovi na krštenju i kumovi na venčanju nisu jednaki. Kum koji nas krsti je naš drugi otac, odnosno saotac. On je tom detetu pomogao da se rodi kako treba. A kum sa venčanja, je svedok tom skalapanju braka – govori protojerej i podcrtava još neke sličnost i razlike između ove dve vrste kumstva:

– I jednu i drugu ulogu povezuje samo ime, u suštini, i u jednom i u drugom slučaju kum je svojevrsan svedok činu. Jednom što se dvoje ljudi vole i žele da se venčaju, a potom svedoči njihovoj ljubavi i njihovoj dobroj volji i priziva Boga da blagoslovi – istakao je on.

Naš sagovornik je odgovorio i na čestu predrasudu u našem narodu, a koja govori da kumstvo ni po koju cenu ne sme da se odbije i da je to greh.

– Sve zavisi od razloga zbog kojeg smo to odbili. Ako je imao neke ozbiljne probleme u kući, nije zgodno da on iz takve atmosfere dolazi na porodičnu radost i učestvuje u crkvenom obredu koji podrazumeva formiranje nove porodične zajednice. Za kuma bi trebalo birati nekoga sa kim niste ni u kakvom krvnom srodstvu, dakle on ne sme biti brat ili sestra. Oni ne smeju biti nikakav rod, jer će ovim činom da se srode – kaže nam on.

Ipak, u našoj sredini se često može čuti da pripadnice ženskog roda ne mogu da kumuju na krštenju. Međutim, da je reč o zabludi, svedoči i projerejev stav:

– To je uticaj našeg patrijarhalnog stila života, a to apsolutno nema nikakvog smisla. Ono što je najvažnije je to da kum ne može da bude nekršten, jer, kako da on kumuje ako sam nije kršten? Oni moraju biti kršteni u Srpskoj pravoslavnom crkvi. U suprotnom ne radi se o pravom kumstvu, već samo o nekom običaju. Kum mora biti u dobrim odnosima i sa jednom i sa drugom porodicom, kada govorimo o venčanom kumu, da bude poštovan u toj kući i on sa tim činom postaje njen deo, postaje rod iako krvno nije – zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar