Stalno nalazite mane drugima? Sve je to projekcija LIČNOG NEZADOVOLJSTVA

Problem je mnogo dublje prirode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li ste u stanju da objektivno posmatrate ljude oko sebe?

Ili sve oko sebe vidite na negativan način?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nisko samopoštovanje sprečava čoveka da objektivno prosuđuje ljude oko sebe.

Ova pojava se naziva negativna projekcija i ona je zaštitni mehanizam kojim drugim ljudima pripisujemo svoje nedostatke i slabosti.

Umesto da prihvatimo sve negativne osobine, emocije i okolnosti, pripisujemo ih ljudima iz okoline, jer je tako mnogo lakše. Sistemom negativne projekcije štitimo sebe.

Da bismo se oslobodili ove navike neophodan je rad na ličnom razvoju i postavljanju jasnih granica između onoga što je stvarno i onoga što sami pripišemo nekome. Tako se prevazilazi sukob koji se odigrava u nama samima.

Foto: Shutterstock

Zaštitni mehanizmi rade u korist ega

Projektujemo nedostatke naše ličnosti na druge, kako bismo održali pozitivnu viziju o sebi. Samopoštovanje i zaštitni mehanizmi igraju temeljnu ulogu u zaštiti ega. Takozvani odbrambeni mehanizmi ega su strategije koje podsvesno koristimo da bismo održali pozitivnu samo-percepciju.

Ljudski mozak je razvio različite načine da se odbrani od onoga što može biti isuviše bolno ili neprihvatljivo. Takvi mehanizmi nas štite od priznavanja negativnih aspekata naše ličnosti.

Problem nastaje u trenutku kada ovakvi mehanizmi postanu automatski i počnemo da ih koristimo svakodnevno. Na ovaj način narušavate stvarnosti pod uticajem sopstvenog ega, što nema pozitivan ishod.

Foto: Shutterstock

Ono što prvo primetimo ko drugih govori mnogo o nama samima

Okolina je ogledalo stanja naše duše. Ono kako vidimo druge ljude u nekom trenutku samo je refleksija našeg stanja u duši.

Kada počnemo da mislimo da su svi oko nas puni mržnje, zavisti i svih ostalih negativnih osobina vreme je da peispitamo svoj život i misli.

Kada počnemo nepotrebno da kritikujemo druge ljude, verovatno na taj način kritikujemo sebe.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Kurir stil

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar