Ne propustite da napravite neki od najpopularnijih letnjih koktela, koji su lagani, prepuni ukusa voća i osvežavajući.
Kombinujte ih prema svom ukusu, sa više ili manje alkohola i soka, uvek dobro rashlađene i sa dovoljno leda.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Dopunite arome i dekoraciju čaše svežom nanom i kriškama limuna, to će biti najbolji način za potpuno opuštanje posle napornog dana.
Mohito
Sastojci:
dovoljno vode da napunite posudu s ledom
sveži listići nane
jedna limeta
kašika belog šećera
beli rum ili votka
gazirana voda
Priprema: napunite posude s ledom vodom u koju ste stavili listiće nane. Ostavite ih da se zamrznu tokom noći. U visokoj čaši mešajte i gnječite jednu kašiku šećera i desetak listića nane dok se ne sjedine. U sokovnik iscedite jednu limetu i dodajte joj kockice leda sa nanom, a potom to sjedinite sa izgnječenim šećerom i nanom. Izmešajte jednu rakijsku čašicu ruma ili votke s gaziranom vodom i sve to pridružite limeti.
Tekila sanrajz
Sastojci:
50 ml tekile
sok od pomorandže
sok od nara
2 – 4 kockice leda
kriška limete ili kriška narandže za dekoraciju
Priprema: ubacite kocke leda u čašu. Preko leda sipajte 50 ml tekile. Sipajte sok od pomorandže, a zatim i sok od nara u odnosu 4:1. Dekorišite kriškom limete ili kriškom pomorandže po želji. Poslužite sa jednom slamkom.
Malina limončelo
Sastojci:
3 kašičice pirea od malina ili šaka celih
3 kašičice limončela
2 kašičice vode
1 kašičica limuna sveže ceđenog
1 kašičica šećera u prahu
kocka leda
Priprema: sve sastojke stavite u šejker ili teglu ili staklenu flašu s poklopcem i dobro izmešajte. Poslužite u čaši s kriškama limuna, slamčicom i kockama leda.
Belini s breskvama
Sastojci:
6 dl soka ili pirea od breskve
3 dl šampanjca
2 kašike sirupa od maline
Priprema: sirup od breskvi napraviti od svežeg voća, tako što se iseckane i oljuštene breskve propasiraju ili u blenderu samelju u gusti sok. Sipati u čašu pire ili sok, zatim vino i na kraju sirup od maline. Izmešati sve sastojke, koji treba da budu hladni, i uživati!
Aperol špric
Sastojci:
1 boca ohlađenog proseka
1 boca aperola
soda
kockice leda
kriške narandže
Priprema: iako mnogi veruju da je metoda 3:2:1 najbolja za ovaj recept, proizvođači aperola kažu da treba koristi metodu 50:50. Čaše napunite kockama leda. Kombinujte proseko i aperol u jednakim delovima. Dodajte malo sode. Ukrasite kriškom narandže. Možete dodati i maslinu na štapiću, ako želite da ga poslužite onako kako to rade u Veneciji.
Mimoza
Sastojci:
15 ml likera od pomorandže
45 ml soka od pomorandže
110 ml hladnog šampanjca
kriške pomorandže
Priprema: uzmite visoku čašu za šampanjac. Najpre sipajte liker, zatim sok od pomorandže i najzad šampanjac. Ukrasite kriškama pomorandže.
Komentari (0)