Visoke temperature sa sobom nose brojne rizike, a jedna od stvari na koju bi posebno trebalo da obratimo pažnju u letnjem periodu jeste i hrana koju jedemo. U toku velikih vrućina, hrana neretko predstavlja pogodno tlo za razvoj najrazličitijih organizama koji dovode do trovanja.
Sa porastom stepeni na Celziujusovoj skali, dolazi i do porasta rizika od trovanja hranom. Visoke temperature i vlažnost vazduha predstavljaju povoljnu okolinu za razvoj mikroorganizama. Kada namirnice kontaminirane na ovaj način unesemo u svoj organizam – na scenu stupaju ozbiljne tegobe.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Lekar opšte prakse, dr Olivera Bogdanović, za Objektiv.rs je objasnila kako dolazi do trovanja, koji simptomi nam mogu ukazati na to da smo “pokupili” bakterije i mikroorganizme, ali i šta moramo da preduzmemo kada jednom posumnjamo da smo se intoksirali.
– Simptomi koji ukazuju na to da smo se otrovali hranom uglavnom podrazumevaju mučninu, grčeve u stomaku i dijareju. Naravno, neko reaguje samo mučninama, neko samo promenjenom stolicom, sve je to individualno. Ali svakako, peristaltika creva je ubrzana. U takvim slučajevima, verovatno je u pitanju neka bakterijska infekcija koja je nastupila zbog neispravne hrane. Neko u tim slučajevima može da dobije i temperaturu i pojačanu žeđ – rekla je Bogdanović.
Kada osoba uoči nabrojane simptome, potrebno je da se javi svom izabranom lekaru. U tom slučaju, kako je istakla dr Bogdanović, lekari jednoglasno savetuju privremeno redukovanje ishrane i laboratorijske analize.
– Savetuje se prvo dijeta, svakako. Ako se sumnja na neki proizvod koji je problematičog porekla – poput mesnatih proizvoda, naročito piletine, onda se odmah predlaže i bakteriološki pregled stolice.
Neretko se dogodi da nas hrana koju smo pojeli dovede i do bolničkog lečenja. U tom slučaju, nakon što se pacijenti jave svom lekaru, on ih, u skladu sa svojom stručnom procenom i ozbiljnošću stanja šalje u Kliniku za Infektivne i tropske bolesti.
– Najteži slučajevi sa kojima sam se ja u svojoj 36-godišnjoj karijeri susretala, završavaju uglavnom na Infektivnoj klinici, i to obično zbog usledele dehidratacije i to je najveća opasnost u svemu tome. Ako je u pitanju trovanje salmonelom, koja se najčešće nalazi u pilećem mesu i jajima, ili mleku, pacijenta upućujemo na lečenje u Infektivnu kliniku. Mi mu damo infuziju, preporučimo neki probiotik i antibiotik ukoliko sumnjamo da je u pitanju bakterijska infekcija creva – rekla je doktorka i objasnila posle kog perioda, od početka uzimanja terapije, bolesnik može da oseti poboljšanje.

– U principu, ono što važi u globalu, jeste da dijareje uglavnom prođu nakon pet dana. Naravno, ukoliko smo se pridržavali onoga što nam je lekar rekao. Kao što sam već spomenula, lekar će preporučiti dijetu koja podrazumeva restrikciju hrane, izbacivanje mlečnih proizvoda, svežeg mesa, suhomesnatog – kaže doktorka.
Ona dodaje da se, s druge strane, preporučuje prepečeni hleb i slane, nemasne supe.
– Uglavnom se preporučuje ona kocka supe bez rezanaca. Pored toga, u tim situacijama dobro je bazirati ishranu na barenom povrću, prvenstveno šargarepi, pirinčanoj vodi i prvih nekoliko dana od trovanja je potrebno pridržavati se te hrane. Može se pojesti i jabuka ispečena u rerni, a četvrti i peti dan ako nastupi poboljšanje, može da se uzme nemasno meso sa roštlja, na primer neko belo meso – ističe naša sagovornica.
Ipak, osim poželjnih namirnica koje lekar savetuje obolelom kao deo svoje terapije, postoje i proizvodi koje je potrebno izbegavati na visokim temperaturama, i to ne samo kod osoba koje su kontamirale svoj organizom putem ishrane, već i potpuno zdravih ljudi.
– Što se tiče mlečnih proizvoda, potrebno je voditi dosta računa o roku i potrošiti ih što je pre moguće. Na primer, treba voditi računa i o tome da ne jedemo sladoled na sumnjivim mestima. Treba posebno biti obazriv i prilikom kupovine mesnatih proizvoda i uvek proveriti gde ih kupujemo – rekla je Bogdanović i za kraj dala preporuku koja nam može pomoći da izbegnemo gastro probleme:

– Ono što je preporuka jeste da u toku letnjeg perioda uzimamo što više tečnosti i to je najvažnija moguća stvar. S druge strane, ukoliko neko ima niži krvni pritisak, on neretko može biti praćen mučninom. Pored toga, potrebno je izbegavati hranu za koju smo već utvrdili da nam ne prija, koja osobi pravi ili gorušicu, ili onaj osećaj „težine“, pa samim tim i mučninu. Leti je poželjno izbegavati jaku hranu, jer se ona teže i sporije vari, a takođe i neke kombinacije namirnica nisu poželjne leti – ističe doktorka i dodaje:
– Na primer, ono što mi često volimo da kombinujemo jesu krompir i meso, a to se nikako ne preporučuje, kao ni meso u kombinaciji sa sirom. I slatkiši spadaju u grupu proizvodati sa kojima ne treba preterivati, pogotovo leti – rekla je doktorka i istakla da u toplim mesecima posebno moramo voditi računa da se organizam ne pregreje, jer, kako je rekla, to nekada može biti opasnije od same dehidrtacije, jer dovodi do toplotnog udara.
Piše: Teodora Radivojević
BONUS VIDEO
Komentari (0)