LEGENDA

Bio je najveći zavodnik Holivuda, a TRAGIČNO je skončao sa 24 godine: Priče o njegovoj smrti su JEZIVE

Mnogi smatraju da su neki detalji ukazivali na to da se mladom glumcu bliži smrt

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Slavni glumac Džejms Din važio je za jednog od najpoželjnijih muškaraca i najvećih zavodnika svog vremena, a njegov život tragično je prekinut 1955. godine, kada je imao samo 24 godine.

Rođen je kao Džejms Bajron Din 8. februara 1931. godine u Indijani, ali je tu živeo kratko, budući da su se ubrzo porodično preselili u Kaliforniju. Majku je izgubio kada je imao samo devet godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Univerzitet u Kaliforniji napustio je na nagovor svog učitelja dramskih umetnosti, kako bi mogao da gradi karijeru u Njujorku.

Nekoliko godina je dobijao manje uloge i snimao reklame, a onda je počeo da uči glumu od poznatog glumca Lija Strazberga 1951. godine i krenuo da razvija svoju nekonvencionalnu tehniku glume koja se uglavnom bazirala na improvizaciji.

Nakon toga dobija iloge u nekoliko televizijskih emisija i u predstavama na Brodveju, a u javnost se probio ulogom u filmu “Istočno od raja”.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Ipak, njegova velika strast bile su automobilske trke i iste godine kada je bila premijera filma “Istočno od raja”, učestvovao je na dve trke: u Palms Springu i u Santa Barbari.

Kupio je i novi “Porše spajder” kome je dao nadimak “Malo kopile” i planirao je da ga vozi na trci u Kaliforniji. On i njegov automehaničar Rolf Vuterlih krenuli su na trku 30. septembra 1955. godine. U jednom trenutku primetio je “Forda” koji je sustizao njegov auto, ali je uverio Rolfa da ih je drugi vozač primetio i da će stati. Međutim, ova dva automobila su se sudarila.

Vuterlih je tom prilikom izleteo iz vozila i zadobio nekoliko preloma, a dvadesettrogodišnji vozač “Forda” Donald Turnupsid pobegao je sa mesta nesreće sa manjim povredama.

“Porše” je odleteo u vazduh i ponovo pao na zemlju, a Džejms Din bio je sve vreme unutra.

Svedoci su prilazili automobilu kako bi pomogli glumci da se izvuče iz smrskanog vozila, ali ih je dočekao ućasavajući prizor. Nikada nije ustanovljeno šta se tačno dogodilo, niti je Turnupsid osuđen, a svedoci tvrde da Din nije prekoračio dozvoljenu brzinu jer je ranije platio kaznu.

Glumac je proglašen mrtvim nakon što je prebačen u bolnicu.

Nakon smrti, Džejmsu Dinu samo je porasla slava, a ubrzo se proširila i legenda vezana za njegov “Porše”.

Naime, brojni obožavaoci ukazivali su na to da je Din prethodno snimio upozorenje o bezbednoj vožnji i pozvao sve da “voze polako, jer život koji mogu da spase možda je njegov”. Ova slučajnost bila je jeziva, a onda su počele i priče vezane za “Malo kopile”.

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Automobil je nakon nesreće bio smrskan, ali su neki delovi mogli da se prodaju zasebno. Kako legenda kaže, onima koji su te delove kupili, događale su se neobične stvari. Motor je prodat doktoru koji je poginuo u nesreći čim ga je prvi put koristio. Dve gune prodate su čoveku koji je tokom vožnje kasnije povređen, a vozač kamiona koji je prevozio određene delove, sleteo je s puta i poginuo.

Jedna anegdota sa britanskim glumcem ser Alekom Ginisom, o tome kada je prvi i jedini put sreo Džejmsa Dina, potkrepljuje legende vezane za njega. Njihov susret dogodio se iste godine kada je Džejms umro, a Aleku je pokazivao tek kupljenog “Poršea”. Tom prilikom uveravao ga je da vozilo može da dostigne brzinu od 242 kilometra na čas i Ginis je rekao kako ga je tada “obuzela neka čudna sila i sa glasom koji je zvučao tuđe” rekao mu je: -Ne ulazi u taj auto. Ako sedneš za volan, za nedelju dana te više neće biti. Umrećeš u tim kolima posle 10 časova.

Ljudi i danas razmatraju moguće uzroke smrti legendarnog glumca i pričaju legende o njemu, ali malo je verovatno da će se prava istina ikada saznati.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar