Kompot od kajsija bez konzervansa – Recept i pasterizacija

Zdrava poslastica i jednostavna priprema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kompot od kajsija
Foto: Shutterstock

Došao je period kada počinjemo da spremamo zimnicu. Ako ste obožavatelj zimnice verovatno već u špajzu imate neku teglu džema od kajsija, od jagoda, slatko od kupina… A sad je došao red na to da pravimo kompot od kajsija.

Ovo je ukusna i zdrava poslastica koja će vam dobro doći u zimskim danima kada vam bude falio ukus letnjeg voća. Smatra se da se u kompotu najbolje očuva ukus voća, zato što u njega ide najmanje šećera i čuva se u vodi. Može se pripremiti bez konzervansa, pa su vam potrebni samo šećer, voda i kajsije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pripremili smo nekoliko recepata kako se pravi kompot od kajsija za zimu. Postoji nekoliko načina kako se može pripremiti, a svaki od njih je objašnjen u narednim redovima.

Kompot od kajsija bez konzervansa

Da li znate da uopšte nije neophodno da u kompot stavljate konzervans kako bi dugo trajao? Potrebno je samo da ga pasterizujete u teglama i čuvate na tamnom i hladnom mestu. Dakle, može se pripremiti sasvim zdrav kompot sa minimalno šećera, a kada su kajsije baš slatke onda nije ni potrebno čak stavljati šećer. Može se napraviti kompot samo od šećera i vode.

Osnovni recept i pasterizacija kuvanjem

Postoje dva načina pasterizacije kompota, jedan je kuvanjem, a drugi je u rerni – pečenjem. Pasterizacija kuvanjem se smatra malo rizičnijom, zato što postoji veća mogućnost da vam tegla pukne, ali ako pratite naša uputstva, verovatnoća da se to desi je znatno manja.

Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– oko kilogram i po kajsija,

– od 3 do 6 kašika šećera,

– voda.

Kompot od kajsija
Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Nije navedena tačna količina vode jer ona zavisi od toga koliko će tegle biti popunjene. Najbolje je da izmete 3 jednake tegle, tako će vam biti lakše za kuvanje.

Priprema: operite kajsije i oljuštite ih od košpica. Isecite na polovine i četvrtine. Kasije ređajte u tegle, biće vam potrebno 3 tegli od 1 kilogram. Potrudite se da između kajsija ima što manje prostora.

Maska za lice od jedne voćke i malo MEDA, smanjiće bore na vašem LICU

Na vrhu dodajte jednu kašiku šećera ako su kajsije slađe, a ako nisu dodajte dve kašike. Nakon toga sipajte vodu u teglu do vrha. Dobro zatvorite tegle, okrenite ih naopako kako biste proverili da li curi voda.

Za pasterizaciju potrebno je skuvati kompot. Uzmite veći lonac i na dno stavite krpu. Poređajte tegle, tako da se tegle ne dodiruju. Ako se dodirnu može doći do pucanja. Svaku teglu obavijte krpom, kako biste se još više zaštitili od pucanja.

Foto: adam korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

U lonac sipajte vodu, treba da ide preko poklopca tegle. Vrlo je bitno da tegle stavite u hladnu vodu, na hladnu ringlu pa tek onda postepeno zagrevate. Jer ako dođe do nagle promene temperature može doći do pucanja.

Preklopite lonac poklopcem i stavite da se voda zagreva. Kada voda proključa skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Nakon tog vremena isključite ringlu i ostavite da se tegle ohlade u vodi.

Kako džem od kajsija da ne potamni – Recepti bez konzervansa

Kompot od kajsija bez konzervansa je spreman za otvaranje kada se sasvim ohladi, najbolje je da to bude dan kasnije. Uzmite u obzir da kada jednom otvorite teglu morate je držati u frižideru i tada će se brže pokvariti. Ovako neotvorene tegle možete držati u špajzu mesecima.

Na ovom videu je detaljan prikaz recepta:

Kompot od kajsija – Drugi način pasterizacije

Ovaj recept je praktično isti kao prošli. Biće vam potrebno oko 1,5 kilograma kajsija, od 3 do 6 kašika šećera i voda. U jednu teglu staje oko pola kilograma kajsija, pa možete tako meriti ako nameravate da pripremite veću ili manju količinu kompota.

Stavite kajsije u tegle, na vrhu kašiku ili dve šećera (u zavisnosti od slatkoće kajsija). Dolijte vodu do vrha i dobro zatvorite tegle.

Kompot od dunja – starinski recept za zimnicu

Kad je u pitanju kompot od kajsija pasterizacija se obavlja i na ovaj način – tegle ubacite u hladnu rernu. Stavite da se zagreva do 90 stepeni i ostavite tegle u rerni 90 minuta. Tako je mogućnost od pucanja tegli znatno manja.

Kada prođe 90 minuta, ostavite tegle u rerni da se ohlade. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

U ovom videu ćete naći detaljan prikaz ovog recepta:

Dodatni savet: kada birate kajsije za kompot od kajsija potrudite se da uzimate zdrave, tvrđe polodove. Mekani plodovi će se pre raspasti tokom kuvanja i u kompotu neće imati neki ukus. Bitno je da odabrani plodovi budu gotovo savršeni.

Jednostavan recept za kompot

Sledi recept gde se virus posebno kuva, pa stoga znatno manje vreme ide na kuvanje tegli. Ovaj kompot od kajsija bez konzervansa ima znatno više šećera, te se preporučuje onima koji vole slađi kompot. Možete slobodno smanjiti količinu ako želite da ukus bude nešto kiseliji.

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 2 kilograma kajsija,

– 600 grama šećera,

– 1 litar vode.

Foto: Galina Tolochko / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: Kajsije dobro operite, oljuštite ih i očistite od košpica. Plodove kajsije poređajte u teglu. U šerpicu stavite vodu i šećer. Kuvajte dok se šećer blago ne zgusne.

Prelijte sirup preko kajsija. Sledeći korak kada se pravi kompot od kajsija jeste pasterizacija. Uzmite veći lonac, na dno stavite krpu i poređajte tegle tako da se ne dodiruju. Obmotajte tegle krpom što više možete, kako biste sprečile da se dodiruju.

Šest razloga zbog kojih je ZDRAVO da svakog dana pojedete po dve kajsije: Čuvaju srce i jačaju kosti

Nalijte tegle vodom do poklopca, stavite na ringlu i pustite da se postepeno zagrevaju dok voda ne počne da vri. Kad voda proključa isključite ringlu i ostavite da se ohladi.

Kompot od kajsija bez šećera

Šećer nije neophodan dodatak kada pravite kompot od kajsija. On se može napraviti i bez šećera, zato što su kajsije dovoljno slatke, da kompot bude ukusan bez ikakvih veštačkih dodataka. Za ovaj kompot biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 2 i po kilograma kajsija,

– 2 i po litara vode,

– 3 kašike meda,

– 2 veća limuna,

– 1 štapić vanile.

kompot od kajsija
Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Priprema: za kompot su uvek potrebne sterilne tegle. Sterilisaćete ih tako što će te ih najpre dobro oprati i staviti da se suše u rerni na 150 stepeni.

Oprati limun i iseći ga na kolutove. Limun prokuvajte zajedno sa štapićem od vanile, na kraju dodajte i med. U tegle ubacite kajsije, poređajte tako da popunjavaju što više prostora. A onda dodajte i sirup preko.

Ne može sočnije! Najkremastiji i NAJBOLJI kolač sa kajsijama i plazmom (RECEPT+VIDEO)

Sledeći korak kada je u pitanju prirpema kompota bez šećera jeste pasterizacija. Uzmite veći lonac i na dno stavite krpu, poređajte tegle i razdvojite ih. Stavite na ringlu i pustite da se tegle postepeno zagrevaju do temperature ključanja.  Ostaviti tegle da se krčkaju na blagoj vatri oko pola sata. Neka se ohlade u vodi. Vaš kompot je spreman.

Slatko od kajsija
Foto: YILMAZ SAVAS KANDAG / Alamy / Alamy / Profimedia

Kajsija kompot za bebe

Kompot od kajsija za bebe je odličan izbor hrane. Ima puno hranljivih namirnica, a za vaše dete je lakše da proguta i svari kajsije kada su skuvane. Dovoljno vam je samo dva sastojka – kajsije i voda. Nemojte zaslađivati i dodavati išta sa strane.

Bebama se tek kada navrše godinu dana. Bebi ubacujte jednu po jednu od ovakvih namirnica, kako biste pratili ako dođe do eventualnih alergijskih reakcija.

Ovo je praktično kašica od kajsije, a ne kompot, jer će ga beba tako lakše progutati. Možete koristiti i sveže i suve plodove. Ako koristite sveže kajsije bitno je da ih operete više puta kako bi se u kori nalazilo što manje pesticida.

Foto: Kostiantyn Kravchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki roditelji će oljuštiti kajsiju iz tog razloga. To ostavljamo vama na izbor, jer se u kori ujedno nalazi i najviše vitamina. Evo načina kako da najbolje operete jabuke, ali i ostalo voće:

Ne pravite VELIKU grešku: Ovako se PRAVILNO peru jabuke, tajna je u jednom triku

Sa druge strane, prednost kompota od suvih kajsija je što ga možete praviti bilo kada i ne zavisite od godišnjeg doba. Za ovaj kompot od kajsija za bebe će vam biti potrebno 200 grama kajsija i 200 mililitra vode.

Očistite kajsije ako ste se odlučili za sveže, iseckajte na sitnije komadiće i kuvajte ih u vodi oko 15 minuta. Onda ih ispasirajte i sveža i zdrava kašica za bebe je spremna.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, zdraviljudi.com, secanja.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar