Žene, obratite pažnju! Tablete za ODLAGANJE ciklusa uzimajte samo u ovom slučaju: Evo kome su ZABRANJENE

Ginekolog dr Mimu Fazlagić je za Objektiv.rs objasnila o kakvim pilulama je reč i na koji način one funkcionišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Printscreen,Shutterstock

U toku letnje sezone jedan od najvećih “neprijatelja” žena jeste menstrualni ciklus koji često uspe da im poremeti planove. Poseban problem nastaje kada shvate da će im se datum početka ciklusa poklopiti sa planiranim godišnjim odmorom. Iz tog razloga, mnoge žene neretko pomoć pronalaze u tabletama za odlaganje menstruacije. Pitali smo ginekologa dr Mimu Fazlagić o kakvim pilulama je reč, na koji način one funkcionišu, kao i da li je njihovo korišćenje bezbedno po reproduktivni sistem i opšte stanje žene.

– Tablete za odlaganje menstruacije su hormonske pilule koje se inače koriste za određene terapije, na primer za pucanje cista, ili s ciljem kontrolisanja ciklusa. Ipak, ono što moram da napomenem, jeste da je u čitavom tom procesu najvažnije to da je njihovo korišćenje bezbedno samo u saglasnosti i pod kontrolom ginekologa – rekla je dr Fazlagić i posebno istakla kome njihova upotreba nije preporučena, te ko ne bi smeo da na taj način „manipuliše“ svojim ciklusom:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ono što je jako važno jeste da mi uvek ističemo da njih nikako ne bi smele da koriste jako mlade devojke, svakako i devojčice kojima se ciklus još nije uspostavio. Što se tiče odraslih žena one mogu da ih koriste, jer kao što sam napomenula, nekada one koriste potpuno iste tablete kao vid svoje terapije – govori doktorka.

Ona je dodala na šta treba posebno obratiti pažnju i objasnila zbog čega upotreba ovih hormona na svoju ruku ne samo da nije preporučljiva, nego praktično i nije moguća.

– Kao i kod bilo kog leka, ne preporučuje se samostalno uzimanje, mislim da zapravo ni jedna žena ne može bez konsultacije sa lekarom pravilno da utvrdi redosled konzumiranja tableta. Kada bi to radila “na svoju ruku” napravila bi sebi problem. Ne postoji nikakvo opšte pravilo, svaka žena pre toga mora da razgovara sa svojim ginekologom. Kao što je to preporučeno za svaki lek i svaku terapiju, takav je slučaj i sa ovim hormonima. Ginekolog će tačno znati kome sme da preporuči te tablete, a kome ne. Terapija nije univerzalna – istakla je dr Fazlagić i podvukla da one, uprkos njihovim brojnim poređenjima sa kontraceptivnim pilulama, ne mogu da se koriste kao vid zaštite od neželjene trudnoće.

Doktorka je istakla da tablete za odlaganje menstruacije nemaju nikakve veze sa kontraceptivnim pilulama, a da se to može uočiti i ako pogledamo njihov sastav.

– Reč je o potpuno drugačijem sadržaju – rekla je ona i dodala:

– Ono što je na kraju važno da naglasim jeste to da svaka žena treba da zapamti da se ove tablete piju u odnosu na ciklus, tako da je neophodno da svaki ginekolog stručno ženi izračuna od kog datuma i u koje počinje njihovu upotrebu. Još jedan apel, one se ne piju mesecima, već nekoliko dana u precizno vreme – zaključila je doktorka Fazlagić.

Piše: Teodora Radivojević  

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar