Premijerka Brnabić o nikada TEŽEM dijalogu Beograda i Prištine: “To su ljudi sa nula pragmatizma”

Premijerka je rekla da je pitanje trenutka kada će Albanci na Kosovu shvatiti da time ništa ne dobijaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić gostovala je u Jutarnjem programu Prve i govorila o dijalogu Beograda i Prištine.

Brnabić je nazvala situaciju najtežom do sada, užasnom po pitanju regionalne saradnje, i iznela detalje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Dijalog s Prištinom je izuzetno težak, nikada nije bio teži, imamo ljude sa nula pragmatizma, ne zanimaju ih regionalni projekti niti konkretni koraci za lakši i kvalitetniji život na ovom prostoru. Samo ih zanima da šalju poruku da Srbija klekne, da je pitanje dana kada će priznati Kosovo i njihovu takozvanu državu, to je valjda jedino pitanje koje je na stolu, ne žele da pričaju ni o čemu drugom. To je teška situacija, ali mi moramo da ostanemo za tim stolom – rekla je ona.

– Ove nedelje smo imali i samit u okviru Berlinskog procesa, pokrenula ga je Angela Merkel 2014. godine, ovo je bio završni samit i trebalo je da bude kulminacija svega učinjenog, tu ima mnogo stvari, nisu bile lake ali imamo konkretne projekte koji se ne tiču politike kao takve, već toga šta mi možemo paralelno sa razgovorima da uradimo a da život bude kvalitetniji. Mi smo mogli ovu godinu da iskoristimo da slavimo regionalnu saradnju, ima odličnih stvari kao što je ukidanje regionalnog rominga… Međutim, zvaničnici Prištine ponovo, i to u Berlinu, blokiraju sve sporazume koje smo mi više od godinu dana stvarali. Ovo je prvi samit na kojem ništa nije dogovoreno i potpisano. Uspeli su da blokiraju i sporazum o sertifikovanim ekonomskim operaterima, kompanijama koje uz presertifikat ne moraju da čekaju na granicama da bi se međusobna trgovina ubrzala. To je bio sporazum između Srbije, Severne Makedonije i Moldavije, Priština ga je blokirala iako ni ne učestvuje u njemu. To je užasna situacija u regionalnoj saradnji – rekla je predsednica Vlade.

Komentarišući napad na srpskog dečaka zbog krsta, ili situaciju Srpkinje povratnice Dragice Gašić, premijerka je rekla da je pitanje trenutka kada će Albanci na Kosovu shvatiti da time ništa ne dobijaju.

– Ne znam da li su oni to rešili, moje mišljenje je, jednom sam videla Ljosu Osmani u Antaliji, oni tada nisu blokirali mnogo ozbiljnije sporazume. Zanimljiva je ta razlika u politici. Radi se ideološkim fanaticima, zaista to mislim, koji ne žele da razgovaraju. Doći će trenutak kada će Albanci na Kosovu reći pa stanite, pa mi ovime ništa nismo dobili – rekla je ona.

– Sve je očiglednije da nema prostora za komunikaciju, naravno da to nije dobro, to nas plaši. Važno je da ima što više međunarodnih aktera kojima je to jasno – rekla je ona.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Srbija Danas

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar