Kineski PLAN za spas planete: Preusmeriće udar asteroida koji ima šanse da OKONČA život na Zemlji

Kineski plan sledi sličan, ali malo skuplji predlog Sjedinjenih Država

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/EFE

Kineski naučnici napravili su plan za spas planete Zemlje u slučaju da joj zapreti udar asteroida Benu.

Plan Kine je da ispali više od 20 raketa “long marč” u svemir kako bi preusmerili udar asteroida koji ima male šanse da jednog dana okonča život na Zemlji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

NJihova meta je asteroid Benu, svemirska stena teška 85,5 miliona tona (77,5 miliona metričkih tona) koja je na putu da naleti na udaljenosti od 7,6 miliona kilometara od Zemljine orbite između 2175. i 2199. godine. Iako su Benuove šanse da udari Zemlju male, 1:2.700, asteroid je širok isto koliko je visok Empajer stejt bilding, što znači da bi svaki sudar sa Zemljom bio kataklizmičan.

Procenjena kinetička energija Benuovog udara o Zemlju iznosi 1.200 megatona, što je otprilike 80.000 puta više od energije atomske bombe bačene na Hirošimu. Poređenja radi, svemirska stena koja je zbrisala dinosauruse sa lica zemlje proizvela je oko 100 miliona megatona energije.

Naučnici iz kineskog Nacionalnog svemirskog naučnog centra izračunali su da će 23 “Long marč”, svaka težine 992 tone (900 metričkih tona), istovremenim udarom skrenuti asteroid sa fatalnog kursa za skoro 6.000 milja (oko 9.000 km) što je 1,4 puta veće od Zemljinog radijusa. NJihovi proračuni detaljno su opisani u novoj studiji koja će biti objavljena u predstojećem izdanju časopisa „Ikarus“ od 1. novembra.

– Udarci asteroida predstavljaju glavnu pretnju za sav život na Zemlji – napisao je u radu Mingtao Li, inženjer svemirske nauke iz Nacionalnog svemirskog naučnog centra u Pekingu i vodeći autor nove studije. “Odbijanje asteroida na putanji udara je presudno za ublažavanje ove pretnje.”

Plan kineskih naučnika zaobišao bi potrebu zaustavljanja asteroida direktnijim, ali rizičnijim sredstvima, poput metode atomske bombe koju je Brus Vilis popularizovao u filmu “Armagedon”. U stvarnosti, nuklearnim udarom nadolazeće svemirske stene razlomile bi se na više manjih delova koji bi se i dalje mogli sudarati sa Zemljom, što bi dovelo do razornih posledica.

Kineski plan sledi sličan, ali malo skuplji predlog Sjedinjenih Država. Prema planu NASA nazvanim HAMMER, flota svemirskih letelica visokih 9 metara sa udarnim “ovnovima” trebalo bi da skrenu asteroid sa kursa. Simulacije NASA sugerišu da bi za pomeranje asteroida bilo potrebno između 34 i 53 udarca sa svemirske letelice HAMMER, lansirane 10 godina pre nego što bi se Benu sudario sa Zemljom.

NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) biće prve koje će testirati novi metod gurkanja asteroida u dve zajedničke misije, koje će biti pokrenute 24. novembra ove godine. DART misija poslaće svemirsku letelicu koja bi stigla posle godinu dana na udaljeni asteroidni sistem Didimos, udaljen 7 miliona milja (11 miliona kilometara) od Zemlje. Kad se tamo nađe, letelica NASA će se zabiti u Didimosov mali mesec, stenu u orbiti oko asteroida. Misija ESA, Hera, nadgledaće kako je DART pomerio mesec sa putanje.

Benu je asteroid tipa B, što znači da sadrži velike količine ugljenika i, potencijalno, mnoge primordijalne molekule prisutne u vreme kad se život pojavio na Zemlji. NASA je već poslala svemirsku letelicu, nazvanu “Oziris-Reks”, u potragu za uzorcima sa asteroida. „Oziris-Reks“ je stigao iznad Benua u oktobru 2020. lebdeći iznad njega dovoljno dugo da svojim nogama od tri metra sakupi rastresite komade sa površine. Očekuje se da će se „Oziris-Reks“ vratiti na Zemlju 2023. godine.

“Long marč” su radne rakete kineskog svemirskog programa i pomoću njih se završava većina isporuka kineskoj svemirskoj stanici i lansiraju kineske sonde na Mars i Mesec. Rakete su u prošlosti izazivale zabrinutost zbog nekontrolisanog povratka na Zemlju. U maju je 22-tonski (20 metričkih tona) deo “Long marč” pao na Zemlju – deo je izgoreo,a deo pao u more u blizini Arapskog poluostrva. U maju 2020. godine, verovalo se da su se fragmenti rakete srušili u dva sela u Obali Slonovače, prenosi „Lajv sajens“.

BONUS VIDEO



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar