Spas od velikih VRUĆINA: Jednostavan trik koji će vam pomoći da se ODMAH rashladite

Nosite široku odeću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Prognoze pokazuju da će leto biti veoma toplo.

Neki će otići na more i tamo pronaći spas od vrućina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čak i ako idete na put, trebalo bi da znate na koje načina možete da se rashladite.

Zbog toplote krvni sudovi se šire i krvni pritisak opada, zbog čega se može javiti vrtoglavica.

Najpre možete koristiti trik koji spašava i na plus 40 stepeni. Koristite led ili rashlađenu bocu vode tako što ćete ih stavljati na određene tačne na telu, a to su zglobovi, iza kolena, mesto gde se savijaju laktovi, vrat i slepoočnice.

Foto: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Kad su u pitanju vrat i zglobovi, to su mesta na kojima možete osetiti puls jer su krvne žile blizu površine kože. S obzirom da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim, u organizmu veoma brzo dolazi do snižavanja temperature. Preporuka je da hladni oblog držite na određenoj tački oko minut i da pazite da pritisak koji stavljate nije prehladan – led možete umotati u krpu.

Ovo su još neki saveti koji vam mogu pomoći da se rashladite tokom vrućina.

Foto: T & L / BSIP / Profimedia

1. Pijte što više vode

Hidratacija je ključna kada telo pokušava da održi optimalnu temperaturu. Znojenje je jedan od načina na koje telo pokušava da se rashladi. Uvek neka vam voda bude na prvom mestu jer ona pruža najbolju hidrataciju, za razliku od sokova. Savet je da ograničite unos kofeina jer jer on diuretik koji može imati dehidrirajući uticaj.

2. Izbegavajte izlaganje suncu od 10 do 17 časova

Od 10 do 17 časova pokušajte da izbegnete boravak na direktnom suncu, a posebno između 11 i 14 časova jer je to period kada možete da izgorite od sunca. Izbegavanje sunca u tom periodu će ograničiti i šanse da se pregrejete.

Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Prikladno se obucite

Savet je da tokom leta nosite široku odeću od pamuka i obuću u kojima vam se noge neće znojiti. Šeširi su takođe dobar izbor za letnje vrućine i pomoći će vam da se rashladite i zaštitite. Nosite i sunčane naočare jer će one vaše oči zaštititi od sunčevih zraka.

4. Jedite više salate

Tokom leta se trudite da jedete što više svežeg povrća, uključujući i salate. Osim što nećete morati da uključujete šporet, unosićete u svoj organizam potrebne minerale i vitamine. Salata će vas osvežiti i rashladiti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Zadovoljna.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar