Ječmena voda ima brojne blagodati po organizam, a jedna od njih je to što sprečava pojavu urinarnih infekcija.
Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima, a sve te hranljive sastojke možete da iskoristite ako napravite ječmenu vodu.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Možete je piti samostalno ili kao dodatak salatama, varivima i barenom povrću.
Ovo su neki od razloga zašto bi trebalo da povremeno pijete ječmenu vodu.
Pomaže kod urinarnih infekcija
Ječmena voda je poznata kao dobar diuretik i po tome što pomaže u funkcionisanju urinarnog trakta. Pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

Pomaže kod gubitka kilograma
S obzirom da ječam sadrži dosta vlakana u sebi, održavaće vas duže vreme sitim, zbog čega predstavlja dobrog saveznika u borbi protiv kilograma. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.
Snižava holesterol
S obzirom na to da sadrži mnogo nerastvorivih vlakana, može da reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i time da pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Pomaže u varenju
Ječmena voda je alkalne prirode i bogata je vlaknima, zbog čega pomaže u funkcionisanju digestivnog trakta, pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i osobama koje imaju dijareju kako bi nadoknadile izgubljenu tečnost i kako bi se povratila ravnoteža elektrolita.
Neguje kožu
Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Takođe, ječmenu vodu možete da koristite i kao masku za lice. Nanesite je na lice, ostavite da deluje desetak minuta, a zatim je isperite.

Jača imunitet
S obzriom da sadrži kompleks vitamina B, kao i druge vitamine i minerale, ječam je poznat kao biljka koja povoljno utiče na osnaživanje imuniteta.
Kako da napravite ječmenu vodu?
Isperite ječam pod mlazom vode, potpite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo tokom noći. Nakon što odstoji, procedite ga. Pomešajte šolju ječma i 3 – 4 šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, ili dok zrna ne omekšaju.
Ostavite da se ohladi, procedite i pijte jednu do dve šolje na dan. Ako želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)