Biljka koja čini čuda u organizmu: Zašto bi trebalo što češće da pijete JEČMENU VODU?

Ječam je bogat vitaminima B kompleksa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/NickyPe

Ječmena voda ima brojne blagodati po organizam, a jedna od njih je to što sprečava pojavu urinarnih infekcija.

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima, a sve te hranljive sastojke možete da iskoristite ako napravite ječmenu vodu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Možete je piti samostalno ili kao dodatak salatama, varivima i barenom povrću.

Ovo su neki od razloga zašto bi trebalo da povremeno pijete  ječmenu vodu.

Pomaže kod urinarnih infekcija

Ječmena voda je poznata kao dobar diuretik i po tome što pomaže u funkcionisanju urinarnog trakta. Pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

Foto: Pixabay/Capri23auto

Pomaže kod gubitka kilograma

S obzirom da ječam sadrži dosta vlakana u sebi, održavaće vas duže vreme sitim, zbog čega predstavlja dobrog saveznika u borbi protiv kilograma. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Snižava holesterol

S obzirom na to da sadrži mnogo nerastvorivih vlakana, može da reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i time da pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Foto: Pixabay/ _Alicja_

Pomaže u varenju

Ječmena voda je alkalne prirode i bogata je vlaknima, zbog čega pomaže u funkcionisanju digestivnog trakta, pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i osobama koje imaju dijareju kako bi nadoknadile izgubljenu tečnost i kako bi se povratila ravnoteža elektrolita.

Neguje kožu

Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Takođe, ječmenu vodu možete da koristite i kao masku za lice. Nanesite je na lice, ostavite da deluje desetak minuta, a zatim je isperite.

Foto: Pixabay/congerdesign

Jača imunitet

S obzriom da sadrži kompleks vitamina B, kao i druge vitamine i minerale, ječam je poznat kao biljka koja povoljno utiče na osnaživanje imuniteta.

Kako da napravite ječmenu vodu?

Isperite ječam pod mlazom vode, potpite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo tokom noći. Nakon što odstoji, procedite ga. Pomešajte šolju ječma i 3 – 4 šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, ili dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, procedite i pijte jednu do dve šolje na dan. Ako želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar