I Atlantski savet odao priznanje predsedniku Srbije: Kako je Vučić “ukrao šou” vakcina diplomatijom

Srbija je donirala vakcine Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Mediji u svetu oduševljeni su borbom Srbije sa koronavirusom. Inostrani sajt “Atlanticcouncil.org” pohvalio je izuzetan rad predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, u tekstu se navodi da je Srbija postigla impresivan napredak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Jedanaest dana posle proglašenja COVID-19 globalnom pandemijom, TV publika u Srbiji doživela je neverovatan prizor. Predsednik države Aleksandar Vučić poljubio je kinesku nacionalnu zastavu kao i medicinsku opremu, ličnu zaštitnu opremu (LZO) i kinesko medicinsko osoblje nakon sletanja u Beograd 22. marta 2020. Preko noći su širom srpske prestonice nikli bilbordi na kojima su bili predsednik Kine i natpis “Hvala, brate Ksi”.

Ono što je pravi primer kineske diplomatije COVID-19, izgrađeno je na naprednim ekonomskim i diplomatskim vezama između Pekinga i Beograda, istinskog stuba u okviru kineske inicijative 17+1 u centralnoj i istočnoj Evropi zajedno sa Balkanom. Nakon transporta medicinske opreme, Kina je finansirala mrežu laboratorija za sprovođenje testova na koronavirus. Sredinom januara drugi avion je isporučio seriju od milion doza kineske vakcine Sinopharm. Vučić se ponovo pojavio na aerodromu kako bi uživao u ovom izuzetno važnom trenutku.

Pola godine kasnije, narativ se promenio. Više nije reč o tome da Kina boksuje Zapad sa Balkana, već o sposobnosti Srbije da udari “iznad svoje kategorije, odnosno težine”. Srpske vlasti postigle su impresivan napredak u inokulaciji svojih građana – i upotrebi vakcina kao diplomatskog alata:

– U zemlji koja ima nešto više od sedam miliona stanovnika, dato je 5,15 miliona doza. Više od 2,4 miliona ljudi – preko jedne trećine građana Srbije je vakcinisano – dobilo je dve doze vakcine.

– Srbija je donirala vakcine susedima poput Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

– Ljudima iz susednih zemalja omogućeno je da se prijave i budu vakcinisani tokom posete Srbiji.

Ukratko, Beograd je iskoristio trenutak kada se kooperativni program COVAKS, koji vodi Svetska zdravstvena organizacija, pokazao strahovito spor u trci za nabavku vakcina, a dok su države članice Evropske unije bile zauzete brigom o sopstvenim građanima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Arsenal vakcina

Kina je delom zaslužna za uspeh Srbije, ali to nije cela priča. Sinofarm je, počev od januara 2021. godine, dodat beogradskom arsenalu vakcina. Vučić je kinesku vakcinu dobio pred TV kamerama u zabačenom selu na istoku Srbije. Vlada je objavila planove za lokalnu proizvodnju Sinofarma u partnerstvu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Srbija, međutim, nije sva jaja stavila u jednu korpu.

Naime, Srbija je već dobila prvu pošiljku Fajzer vakcina u decembru 2020. godine, a premijerka Ana Brnabić se tada vakcinisala – daleko pre većine drugih evropskih lidera. Ruska vakcina Sputnik V stigla je u januaru, a kasnije, početkom juna, beogradski Institut Torlak postao je prvi objekat van Ruske Federacije koji ga je proizveo.

Srpska pošiljka vakcine Astrazeneka stigla je u februaru. Srbija je dobila vakcine iz svih izvora – Kine, Rusije i zapadnih kompanija – i maksimalno iskoristila zalihe koje je akumulirala.

Ovaj odgovor na pandemiju koronavirusa pruža besprekornu ilustraciju sposobnosti srpske spoljne politike. Vučić nije zainteresovan da se prikloni ni Kini ni Zapadu, posebno dok se “rat za moć” između Pekinga i Vašingtona ubrzava. Veruje se da interesima Srbije najviše odgovara otvorenost za poslovanje sa svima. Takav položaj odražava dugogodišnju ravnotežu Beograda između EU i Sjedinjenih Država, s jedne strane, i Rusije, s druge strane.

– Sedite na dve stolice – rečenica je kojom je američki diplomata Brajan Hojt Li opisao Srbiju 2017. godine.

Moć fleksibilnosti

U slučaju Srbije, pokazalo se da diplomatija vakcinama deluje fleksibilno. Vakcinacija građana Srbije prošla je mnogo bolje nego kod njenih prozapadnih suseda, poput Severne Makedonije i Crne Gore, obe članice NATO-a.

Vučić je osvojio pohvale i u celom regionu.

Šanse su da će u budućnosti uraditi još više ovih multivektorskih akrobacija, bilo da se međusobno igra rivalskim moćima ili prodaje najvišem ponuđaču. Na kraju će Vučić preuzeti punu zaslugu za ekonomsku pomoć EU namenjenu Srbiji, dok će njegovi lojalni mediji i dalje pevati pohvale Si Đinpinga. Titoizam nikada nije izašao iz mode u ovom uglu Evrope.

Iako su kineska vakcina i PPE diplomatija postigle neke poene na Balkanu, lokalni igrači poput srpskog Vučića apsolutno su ukrali predstavu.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Пошто су Срби описани као дебили у овом чланку који певају оде Кинеском председнику Шију, па хајде да видимо какви смо у ствари. Американци мисле да могу да газе (преко иживљавања Шиптара над Србима), понижавају и држе Србију под санкцијама деценијама, а затим да очекују да их Срби обожавају. Кинези наступају дијаметрално супротно, не мешају се у унутрашње ствари неке земље (ако се ти не мешаш у њихове ствари), већ инсистирају на сарадњи (наравно мораш и ти нешто да понудиш, а не само испружену руку као неке земље). Кинези су Србији понудили много кад је било најпотребније и зато им је Србија захвална, и то је сасвим у реду.

    Odgovori

Ostavite komentar