Kako da izbegnete svađe na letovanju? 6 najvažnijih stvari o kojima morate UNAPRED da se dogovorite

Potrudite se da izbegnete nepotrebne rasprave na odmoru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmitry Travnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Mesecima čekate letovanje, i sigurno ne želite da vam nešto upropasti odmor.

A to se redovno dešava, i nepotrebne svađe na godišnjem odmoru mogu da upropaste sve.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da biste to izbegli, stručnjaci navode šest stvari koje morate da uradite pre odlaska na more.

Bez teških tema

Promena okoline može negativno da utiče na vezu. Uobičajena radna nedelja znači i više razgovora o poslu, dok godišnji odmor pruža više mogućnosti za diskusije o životnim planovima, preseljenju ili detetu.

Takve teme su izuzetno teške, a mogu i negativno da iznenade, naročito ako se partneri ne slažu. Najbolje ih je odgoditi za neko drugo vreme i jednostavno se opustiti.

Foto: Pixabay/David Mark

Dugi redovi i gužve

Novo mesto, nepoznati ljudi, dugi redovi u prodavnici ili u restoranu izazivaju stres, a ljudi se pod stresom “istresaju” na one koji su im fizički najbliži. Na odmoru je to najčešće partner.

Nepotrebno živciranje možete da izbegnete tako što ćete priznati da ne treba sve uvek da bude savršeno. Opustite se i uživajte u odmoru bez rasporeda i obaveza, a na kraju krajeva, nije da vam se negde žuri, savetuje bračni terapeut Ana Ranijeri.

Briga o deci

Baš kao o korišćenju mobilnog telefona, i oko dece trebate da se dogovorite. Najbolje je odrediti ko će šta da radi, bilo da je reč o pripremi igračaka za plažu ili o spremanju večere. Nemojte ništa da podrazumevate, već recite partneru šta od njega očekujete. Što ste jasniji u komunikaciji, lakše ćete izbeći nepotrebne nesporazume, objasnio je doktor Patrik Vanis.

Foto: Freepik/senivpetro

Izbegavanje seksa

Osim opuštanja, svrha godišnjeg odmora je i u uživanju, ali naporan put i umor mogu da ga pokvare. Odbijanje seksa prve noći po dolasku mogu da povrede partnera, pa mu jasno treba staviti do znanja a ga i dalje želite samo vas je umor savladao. Odgodite vruće igrice za sledeće jutro ili veče, napomenuo je bračni terapeut Džon Vajlder.

Različiti interesi

Razgledavanje muzeja ili uživanje na plaži, pitanje je sad. Različiti interesi izazivaju pometnju pa treba napraviti plan kako biste ih uskladili. Dogovorite se s partnerom šta želite da radite, pa zavisno od toga odredite  ćete biti zajedno ili ćete dan iskoristiti za sopstveno uživanje.

Foto: Freepik/master1305

Takođe, ako želite da partner ide na izložbu zajedno s vama, vrlo je važno da mu objasnite koliko bi vam to značilo. Parovi često greše u tome što misle da znaju šta njihov partner misli, a baš to prouzrokuje brojne svađe, objasnila je Ranijeri.

Šoping i preterano trošenje

Odlazak na godišnji odmor je veoma skupa zabava, a preterano trošenje na suvenire samo stvara nove probleme. Ako su u pitanju minimalni troškovi, najbolje je popustiti i izbeći svađu.

Preporučuje se da prethodno napravite budžet i odredite koliko ćete novaca izdvojiti za hranu, zabavu ili poklone, zaključila je Ranijeri.

Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (1)

Ostavite komentar