Slabost i umor u pedesetim: EVO šta treba da radite kako biste imali više ENERGIJE tokom menopauze

Vitamin D je od velike važnosti tokom menopauze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: COLLANGES / BSIP / BSIP / Profimedia

Menopauza podrazumeva poslednju menstruaciju i uglavnom nastaje početkom pedesetih godina kod žena.

Česta propratna pojava u menopauzi je nedostatak energije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je ujedno i simptom na osnovu kojeg možete prepoznati da će uskoro nastupiti takva promena u vašem organizmu.

Menopauza nastaje kao posledica smanjene funkcije jajnika, odnosno smanjene produkcije estrogena i progesterona. Neke žene imaju tu sreću da prođu kroz menopauzu bez simptoma, dok druge imaju simptome koji mogu negativno uticati na kvalitet života.

Nedostatak energije u menopauzi

Tokom menopauze dolazi do atrofije mišića, pa samim ti i do smanjenja veličine materice i jajnika koji sve manje luče estrogene, a povećava se lučenje androgena. Smanjeno lučenje estrogena dovodi do stanjivanja sluznice vagine, smanjenja elastičnosti zidova vagine i njene vlažnosti, što dovodi do nelagodnosti ili bolova tokom polnih odnosa.

Foto: Freepik/Freepik

Tokom menopauze raste izik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja, usporava se i rad probavnog sistema, dok urinarni sistem postaje skloniji infekcijama. Menopauza se na još neke načine odražava na zdravlje čoveka:

1. Koža lica i tela postaje tanka i gubi na elastičnosti

2. Kosa je suva i lomljiva

3. Dolazi do povećanja telesne mase

Foto: Ilustracija / Freepik/shurkin_son

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma menopauze predstavljaju valunzi, naleti toplote koji se mogu javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja i noćno znojenje koje može da budi ženu iz sna, praćeno lupanjem srca što dovodi do nedostatka i isprekidanog sna.

S obzirom na sve propratne simptome koji mogu negativno uticati na zdravlje žene i kvalitet života, potrebno je da preduzmete određene mere kako biste smanjili njihov negativni uticaj. U skladu sa simptomima postoje hormonska i nehormonska terapija. Pre započinjanja bilo kakve terapije, potrebno je da se posavetujete sa svojim lekarom, a terapije se određuje individualnim pristupom za svaku ženu.

Koliko je normalno da kasni menstruacija
Foto: Sunshine Pics/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako biste umanjili tegobe, preporuka je da konzumirate što više vitamina i minetala, a u tom periodu vam je veoma važan vitamin D, kao i kalcijum. Vodite računa o tome da imate dovoljno sna kako biste nadoknadili gubitak energije. Takođe, fizička aktivnost će vam biti od velikog značaja, kao i izloženost suncu koji je i prirodan način da svoj organizam nahranite vitaminom D. Ovakav način života će u velikoj meri uticati i na sprečavanje raznih posledica menopauze, kao što je osteoporoza.



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar