Opekotine od sunca – Priodno lečenje za brže zaceljivanje

Sigurno bar jedan od ovih lekova već imate kod kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
opekotine od sunca
Foto: Shutterstock

Došlo nam je dugo očekivano leto, tropske temperature, period godišnjih odmora, plaža, peska i sunčanja. Ono što je manje pozitivna strana leta jesu upravo opekotine od sunca. Od njih se možete zaštititi nanošenjem krema sa zaštitinim faktorom i izbegavanjem direktnog sunca i boravkom u hladovini.

No, i pored sve pažnje, mnogi će opet izgoreti. Postavlja se pitanje, šta raditi kada izgorimo na suncu i kako tretirati te opekotine. Sunce je opasno i te opekotine treba ozbiljno shvatiti i tretirati, jer ako ih samo ostavite i ne radite ništa sa njhima učinićete više još više štete vašoj koži.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo na koje sve načine možete zalečiti opekotine na koži, uz savete šta sve ne treba raditi dok koža ne zaraste.

Čime mazati opekotine od sunca?

Ove opekotine na koži znatno povećavaju rizik od razvijanja melanoma – tumora na koži. Zato kožu moramo negovati u ovim vrelim danima, tako što ćemo unositi dovoljno vode, izbegavati direktno sunce u podne i popodnevnim satima i redovno mazati kremu za sunce.

Krema sa zaštitnim faktorom se treba mazati i tokom čitave godine, nebitno da li ima sunca ili ne, da li izlazite napolje ili ne. Ona će vas štititi od UVB i UVA zračenja i bitno usporiti starenje kože. Takođe, zaštitiće vas i od opekotina.

opekotine od sunca
Foto: Shutterstock, ilustracija

Gel od aloje vere

Ako do sada niste imali aloja veru u svojoj kući, pravo je vreme da je imate. Gel od aloje je lekovit, kada su u pitanju opekotine od sunca. Ako vam sama biljka nije pristupačna, preporučujemo vam da kupite kreme koje sadrže ovaj gel.

OVI delovi tela najbrže izgore na SUNCU: Pet znakova da ste preterali sa sunčanjem

Na internetu možete i pronaći 100% aloja vera gel, te vam preporučujemo da ga potražite. Biće vam potreban ne samo za opekotine, probleme na koži, već se i koristi i kod problema sa stomakom, raznih vrsta infekcija i jako je dobar za zdravlje bubrega.

Aloja rashlađuje kožu, ubržava zarastanje, sprečava dalje iritacije, neguje i hrani zagorelu kožu, čime će sprečiti njeno ljuštenje.

Foto: Freepik/jcomp

Kupka u sodi bikarboni i ovsenim pahuljicama

Možda će vam zvučati čudno da soda bikarbona i ovsene pahuljice mogu pomoći kad su u pitanju opekotine od sunca, ali probajte pomoći će vam da smanjite osećaj peckanja.

Napunite kadu sa hladnijom vodom, ali dovoljno toplom da vam u njoj bude prijatno. Dodajte dve kašike sode bikarbone i jednu šolju ovsehin pahuljica. Ovsene pahuljice ispuštaju supstancu koja će trenutno smanjiti osećaj iritiranosti i pomoći će kod hidratacije kože.

Ishrana može da pomogne: Lako do BRONZANOG tena uz ovih 6 namirnica!

Nemojte trljati kožu ovsenim pahuljicama, samo uživajte u kupki. Kada izađete iz kade, nemojte trljati kožu ni peškirom, samo nežno utapkajte.

Foto: Freepik/Racool_studio

Šta ne treba raditi koži sa opekotinama od sunca?

Iako vam može zvučati kao dobra ideja da se na kožu stavi led kada peče kako biste je rashladili, nemojte to nikako raditi. Led će napraviti preveliku temperaturalnu razliku, na šta koža neće dobro reagovati i čime se osećaj peckanja definitivno neće smanjiti nego će se iritacija povećati čim sklonite led sa kože.

Najbolji način da se rashladite jeste da nanesete malo kiselog mleka iz frižidera. Još jedan način je da se tuširate hladnom vodom ili se rashladite u rečnoj ili morskoj vodi.

opekotine od sunca
Foto: Freepik/bearfotos

No, ako imate opekotine od sunca nemojte nipošto ići na bazen. Hlor iz bazena će dodatno iritirati već iziritiranu kožu, čime će se usporiti zarastanje kože.

Najbolja zaštita nakon što se stvore opekotine jeste mazanje krema sa zaštitnim faktorom, jer treba da sprečite da koža još više izgori. Sklanjajte se od sunca dok koža ne zaraste, rashlađujte se i mažite hidratantne kreme.

Ostanite što duže PREPLANULI: 3 najdelotvornija prirodna ULJA za zdraviju kožu i bronzani ten

Čaj od kamilice

Kad su u pitanju opekotine od sunca, bole se može smanjiti ako se kupate u čaju od kamilice. Koža koja je izgorela na suncu zateže, a kamilica će pomoći da se ona opusti i da manje peče.

U mlaku vodu stavite 5 kašika čaja od kamilice i opuštajte se u kupki oko 15 minuta.

Drugi način da kamilica smiri vašu kožu jeste da umočite peškir u čaj od kamilice i blago tapkate po bolnom mestu. Čaj nikako ne sme biti vreo, nego ostavite da se ohladi, pa tek onda nanesite na kožu.

čaj za smirenje
Foto/ Pixabay/ Conderdesign

Inače izbegavajte da se kupate sa toplom vodom kada imate opekotine od sunca.

Nosite laganu i široku odeću za opekotine od sunca

Opekotine od sunca ne treba dodatno iritirati. Zato dok ne prođu preporučujemo da date koži što više da diše, a da istovremeno bude zaštićena od sunca.

Dakle, nosite odeću laganih materijala, koja miluje kožu i nemojte nositi ništa usko, jer će to povećavati osećaj iritacije.

4 najbolja prirodna leka za opekotine od sunca

Isto važi i za obuću, ako su vam izgorela stopala, nemojte nositi usku obuću, ili bilo kakvu obuću koja će vam biti neudobna. Najbolji izbor su letnje sandalice, papuče, udobne patike, a ispod njih obujte pamučne čarape.

Foto: Freepik/karlyukav

Mažite kožu hidratantnim kremama

Jedna od stvari koja je vašoj koži najpotrebnija u trenutku kada ima opekotine je da se hidrira. To će sprečiti da se oljušti, smanjiće iritaciju i krema će pomoći da opekotina brže prođe.

Mažite kremu više puta dnevno, neki dermatlozi će preporučiti i da namažete mesto koje je izgorelo čim primetite da je suvo.

Spavajte više nego inače

Nije čudno što ste pospaniji, malaksali, ili što imate povišenu telesnu temperaturu kada izgorite na suncu. Razlog tome je što se organizam u tom trenutku bori sa inflamacijom, odnosno, upalom.

Foto: Freepik/gpointstudio

Manjak sna uzrokuje manje lučena citokina, koje pored antitela služe u odbrani imuniteta organizma. Zato kada dovoljno spavate i ako dajete sebi dovoljno vremena da se odmorite, vaše telo neće trošiti energiju na druge stvari već će moći da se posveti borbi sa inflamacijom.

Opekotine od sunca – koliko vremena će im biti potrebno da zarastu?

Postoji više faktora koji utiču na to koliko će opekotina od sunca zarastati. Uglavnom sve zavisi od vaše kože, od jačine opekotine, ako i od načina na koji tretirate opekotinu.

Takođe, brzina zarastanja može zavisiti i od vašeg zdravlja. Ako imate ove bolesti ili stanja, vašoj koži će biti potrebno više vremena da se oporavi od opekotina: dijabetes, ekstremna gojaznost, manjak težine, periferna vaskularna bolest, ekcem, psorijaza, slaba cirkulacija…

Ublažite crvenilo, peckanje i bol: Sanirajte opekotine od sunca na prirodan način!

Treba naglasiti da je pušačima potrebno više vremena da se oporave od opekotina od sunca, s obzirom na to slabi imunitet, time što pušenje uzrokuje konstantnu inflamaciju u telu.

Foto: Freepik/nikitabuida

Da li opekotina može da zaraste tokom noći?

Nažalost ne, kako god da ih tretirate, opekotine od sunca ne mogu zarasti za tako kratko vreme. Uz dobru negu biće potrebno minimum 3 dana dok opekotina ne počne da tamni.

Pa čak i nakon toga treba da nastavite sa negom, kako biste sprečili da se koža oljušti.

Kada treba da posetite doktora da biste zalečili opekotine od sunca?

Obratite se doktoru ako primetite sledeće simptome na vašoj koži kad su u pitanju opekotine od sunca.

Foto: Freepik/nakaridore

– Ako su se na koži pojavili plikovi,

– Ako osećate mučninu,

– Ako imate povišenu temperaturu koja se ne spušta,

– Ako imate glavobolju,

– Ako imate grčeve u mišićima,

– Ako opekotine od sunca ima beba, manje dete.

Ljušti vam se koža posle sunčanja? Evo kako da vam BRONZANI ten duže TRAJE!

Bilo koj od ovih simptoma mogu biti opasniji i možda sa njima nećete moći da se nosite na uobičajen način, već će vam biti potrebna pomoć lekara. Nemojte izbegavati da posetite vašeg doktora, jer što duže čekate, to će vaše stanje biti gore.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar