Vanredno obraćanje Novaka Đokovića: Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo!

Novak se suočava sa ATP organizacijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Peđa Milosavljević/ AFP/Profimedia

Novak Đoković održao je konferenciju za medije povodom najnovijeg sukoba njegove Asocijacije teniskih profesionalaca (PTPA) i ATP.

Na konferenciji su, pored Đokovića, učestvovali i suosnivač PTPA Vasil Pospišil, kao i izvršni direktor organizacije Adam Leri koji je prvi i uzeo reč.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– PTPA je pokret tenisera i za tenisere. Želimo da radimo sa svim teniskim organizacijama kako bi sport bio bolji i želimo da svi budu jednaki – na svaki način. Hoćemo da ujedinimo tenisere i znamo koliko su Pospišil i Đoković radili na ovome, to mora da se poštuje i pored svih obaveza u tenisu. Hvala svim teniserima i teniserkama koji su se pridružili PTPA, hrabri ste. Više od 70 odsto igrača sa ATP tura je u organizaciji. Kada smo izašli sa ovom pričom govorili smo o našoj misiji i sada smo ponosni na to šta smo uradili do sada. Stotine tenisera i teniserki je u organizaciji, želimo da rastemo, regrutujemo i dalje i mislim da će nas biti sve više. Teniseri ne dobijaju fer deo zarade i radimo na tome. Verujemo da ako bi više igrača moglo da zaradi više, to bi bilo bolje za tenis.

U uvodnoj reči, Novak Đoković je izjavio da PTPA predstavlja igrače i želi fer uslove i jednakost za sve. Istakao je važnost transparentnosti.

– Bio sam u savetu ATP igrača i probali smo da na takav način napravimo razliku. Sada smo preuzeli drugi pristup. Ništa nije sigurno, mi smo mlada organizacija koja još uči i voleli bismo da je više igrača njen član. Potrebna nam je pomoć svih. Da prepoznate vrednost naše organizacije. Inspirisan sam mnogim igračima iz prošlosti. Slušao sam priče o igračima koji su se sastajali sa ciljem da transparentno i fer odlučuju o teniskom ekosistemu – rekao je Đoković, dodajući da je inspiraciju našao u Nikiju Piliću koji je osnovao ATP, bio njegov trener i mentor. Mnogo puta mi su se stvari obile o glavu. Energija, oporavak i druge stvari, ali gledajući iz šire perspektive, ne žalim ni zbog čega. Ne žalim jer znam da to radim iz srca, a kao jedan od najboljih tenisera verujem da imam odgovornost, kao i Pospišil, znam da moram da pomognem i generacijama koje dolaze. Mali broj tenisera može da zarađuje od tenisa, a to je treći najpopularniji sport na svetu i to me brine. Probao sam da budem deo ATP saveta igrača kako bih pomogao, ali bih uvek udarao u zid.

Pospišil je izjavio da bez Novaka ništa ne bi moglo da bude urađeno.

– Zaista smo ponosni na ono što smo postigli. Na stotine tenisera i teniserki je član organizacije i našim delovanjem smo sigurni da će ih biti sve više.

Foto: AELTC/Thomas Lovelock / PA Images / Profimedia

Novak Đoković je potom rekao da nije lako sinhronizovati muški i ženski tenis, te da je razgovarao sa najboljim teniserkama, između ostalog sa Serenom Vilijams i njenim mužem, vlasnikom Redita, koji podržava i ima nove ideje koje bi voleo da podeli.

Pospišil je dodao i to da i oni teniseri koji dobro zarađuju znaju da i ostali moraju da žive bolje. Cilj je, kako kaže, da slabije rangirani takođe zarade više, o čemu je razgovarano sa grend slemovima i ostalim teniserima i teniserkama. Poenta je, kaže, da se oni odreknu svog procenta.

Đoković je rekao da je ATP osnovan kao unija igrača 1972. godine, a da je sada razlika ogromna. Ističe da je važna transparentnost:

“U sistemu postoje nezavnisni sistemi, poput ATP medija. Koji drži pravo na većinu mastersa, a ATP ima 10 posto, možda 11. Od toga pet posto dobijaju igrači. U pravom partnerstvu treba da postoji transparentnost na svim nivoima. Ja sam iznutra, video sam kako je sistem postavljen. Kada pogledate kako je sistem postavljen i ko je kome odgovoran, koliko igrači mogu ili ne mogu da naprave razliku, shvatite da igrači nisu zastupljeni kako bi trebalo da budu. Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo i kada napreduješ, znam kako je teniserima koji su slabije rangirani. Ovo je nasleđe i moramo da iniciramo nešto. Imamo veliku priliku i ne želimo da je propustimo, da izgradimo nešto novo za buduće generacije. Osećamo da će nešto veliko izaći iz ovoga”

KOMPLETNU KONFERENCIJU MOŽETE POGLEDATI OVDE

Pripreme u punom jeku: Novak stigao u London i odmah krenuo sa treninzima! (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar