Kazna 2 miliona dinara ko proda maloletniku pivo: TROVANJE DECE alkoholom na Adi otvorilo mnoga pitanja

Usluživanje alkohola maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a u prodavnicama tržišna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Printscreen

Nemili događaj u vezi sa grupom maloletnika koji su pre dva dana završili na toksikologiji Vojnomedicinske akademije (VMA) u besvesnom stanju jer su se otrovali alkoholom u kafiću “Red šuz” na Adi Ciganliji otvorio je brojna pitanja, među kojima i kolike su kazne za ugostitelje koji su tinejdžerima mlađim od osamnaest godina služili piće.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navode da usluživanje alkoholnih pića maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a prodaju alkoholnih pića u prodavnicama tržišna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina iznosi od 300.000 do 2.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je u rasponu od 50.000 do 150.000, a za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara – kažu iz ministarstva, dodajući da nijedna inspekcija nema ovlašćenja da kažnjava maloletna lica koja kupe ili konzumiraju alkoholna pića.

ZABRANJENO LEGITIMISANJE  MALOLETNIKA

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena je prodaja alkohola maloletnicima, ali je zabranjeno i njihovo legitimisanje. Ugostitelji im po nekom nepisanom pravilu mogu tražiti ličnu kartu, ako im ne daju, samo mogu da ih zamole da napuste lokal.

– Ugostitelj, odnosno trgovac, nema prava da legitimiše potrošače, ali, kao što je propisano članom 24. stav 2. Zakona o zaštiti potrošača, nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu –  objašnjavaju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Piše: Sanja Radovanović

OSTATAK OVE KAO I OSTALE AKTUELNE VESTI MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 26. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar