Grčevi kod BEBA i osip od pelena: Najčešće NEDOUMICE roditelja vezane za njihovo novorođenče

Ova stanja su uglavnom normalne pojave kod beba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/user18526052

Vreme koje provodite sa svojom tek rođenom bebom može biti prelepo, ali ponekad su prisutni i momenti brige.

Tokom prvih meseci života, beba intenzivno raste i menja se, zbog čega mnogi roditelji imaju nedoumice vezane za zdravlje njihovog novorođenčeta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Potrebno je vreme i iskustvo da biste dostigli tačku prepoznavanja simptoma i znali kako da ublažite tegobe koje ima vaša beba.

Ovo su pet najčešćih nedoumica novopečenih roditelja kad je u pitanju zdravlje njihove tek rođene bebe koje se javljaju tokom prvih meseci života deteta.

Grčevi

Grčevi su sasvim normalna pojava kod tek rođene bebe. Beba sa grčevima plače duže od tri sata dnevno, a češće od tri dana nedeljno. Grčevi se obično javljaju između 18 h i ponoći, iako se mogu javiti bilo kada tokom dana. Bolovi se uglavnom pogoršavaju tokom noći.

Foto:Shutterstock

Beba koja ima grčeve može naizmenično da pruža ili grči noge dok ima intenzivan plač. Lice vaše bebe će se zacrveneti, plač će biti jak i nećete mnogo moći da učinite kako biste je smirili. Da biste joj pomogli, prepovijte je ili je držite stomakom okrenutim prema vama. Potrudite se da beba podrigne posle svakog jela kako biste na taj način smanjili mogućnost za pojavu grčeva.

Osip od pelene

Osip izaziva amonijak u mokraći koji  može da izazove iritacije na koži kod novorođenčadi. Većina osipa od pelena su blagi i mogu se izlečiti redovnom i pravilnom negom bebe. U slučaju da se kod bebe jave jako upaljena koža ili groznica, potrebno je da se odmah obratite lekaru jer to mogu biti simptomi infekcije. Da biste umanjili tegobe, često menjajte pelene i pažljivo obrišite područje zahvaćeno njom, od napred ka pozadi.

Foto: Pixabay/ my best in collections – see and press ??

Nemojte bebu da oblačite odmah nakon kupanja, već pustite da joj koža diše i da se osip smanji. Pre stavljanja pelene, obložite kožu vaše bebe masnom zaštitnom kremom.

Mlečne bubuljice

Mlečne bubuljice se razvijajaju kada bakterije naprave bazu na zdravoj koži i na taj način se šire. Nikako ne treba da pokušavate da iscedite bubuljice – one će same nestati posle nekoliko nedelja ili za mesec do dva dana.

Temenjača

Temenjača je žućkasto, masno ljuštnje kože koje se javlja na temenu beba. Vremenom te ljuspice dobijaju pahuljičast oblik i lako se mogu otresti. Temeljača se uglavnom javlja kod beba koje imaju manje od osam meseci.

Foto: Pixabay/Tawny Nina Botha

To je uobičajeno, bezopasno stanje koje obično ne svrbi, a može potrajati i do nekoliko meseci. Ono što je najbitnije, ne izaziva nikakvu nelagodu vašem novorođenčetu.

Nemojte da skidate perut sa bebinog temena, već joj nežno masirajte kožu glave prilikom kupanja.

Refluks

Gastroezofagealni refluks (kada se manje količine hrane vraćaju nazad kroz jednjak) je veoma čest tokom prvih meseci bebinog života jer sfinkter (prstenasti mišić u dnu jednjaka) još uvek nije dovoljno formiran. Mnoge bebe sa refluksom se osećaju mnogo bolje kako rastu, posebno kada počnu da jedu čvrstu hranu i kada se hrane u uspravnom položaju.

Foto: Freepik/user18526052

Glavni znak refluksa je bljuckanje hrane ili povraćanje nakon obroka. Držanje bebe 20 minuta u uspravnom položaju nakon hranjenja može biti od pomoći. Takođe, smanjite količinu obroka, ali neka oni budu češći.



Izvor: Objektiv.rs, zdravljeprevencija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar