Litvanci došli u Srbiju, pa kupili DVA Juga da krstare Balkanom: Sad su rešeni da ih odvezu kući (VIDEO)

Nesvakidašnja priča sigurno će obogatiti istoriju kultnog Zastavinog četvorotočkaša

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ormas (drugi s leva) sa prijateljima; Foto: Privatna arhiva / O. Valujavičijus

Nedavno smo pisali o nezasluženom statusu koji Jugo (Yugo) “uživa” u Americi, ali i brojnim obožavaocima legendarnog hečbeka.

Zaista neverovatno koliko je nekadašnji adut Zastave poznat širom planete, a njegovu istoriju sigurno će obogatiti i priča vlogera iz Litvanije, Ormasa Valujavičijusa.

Pre nego što se pozabavimo avanturom žitelja ove Baltičke države, podsetimo se početaka četvorotočkaša.

Kratko o istoriji

Sve je počelo 1971, kada rukovodstvo Zastave odlučuje da lansira moderno dizajnirani automobil, pozicioniran između Zastave 750 i Zastave 101.

Zvanična prezentacija upriličena je 1980. na Sajmu automobila u Beogradu. Model Jugo 45 posedovao je motor jačine 45 KS, maksimalna brzina bila je 135 km/h, dok se snaga prenosila 4-stepenim menjačem.

Kao većina modela iz Kragujevca, Jugo je stigao na evropsko tržište (Britanija, Nemačka, Holandija, Grčka, Francuska, Poljska), ali i u druge delove sveta (Čile, Ekvador, Novi Zeland, Egipat, Kanada).

Najvažniji izvozni projekat se odnosio na SAD, a kako se jugoslovenski hečbek proveo među Amerikancima možete OVDE pročitati.

Foto: Maciej Dakowicz / Alamy / Profimedia

Velika avantura

Vratimo se današnjici, tačnije avanturi Ormasa i njegovih prijatelja. Mladi Litvanci prevalili su veliki put (od prestonice Vilnjus do Beograda), kako bi kupili Zastavu i obišli Srbiju!

Objektiv je kontaktirao mladog vlogera da bi saznao više o nesvakidašnjem poduhvatu.

– Nisam znao za postojanje Juga do prošle godine, kada sam se kajakom spuštao niz Dunav – od Nemačke do Crnog mora. Neko vreme sam boravio u Beogradu i primetio puno starih automobila. Tada se rodila ideja o putovanju kroz Srbiju – započinje priču Ormas.

Pomoć prijatelja

Naš sagovornik redovno izveštava pratioce na društvenim mrežama o svojim avanturama (Instagram i YouTube), a ističe da obožava vožnju biciklom i pešačenje.

– Ovog leta smo ponovo na Balkanu! Stigli smo avionom, doduše preko Nemačke. Prvobitno smo hteli da kupimo Zastavu 750, ali smo se ipak odlučili za Juga. Posebno nam je bio zanimljiv, jer slovi za navodno najgori auto u istoriji. Trebalo je pronaći pristojne primerke, a u tome nam je pomogao naš prijatelj Darko. Kupovina, registracija i popravka trajali su dve nedelje.

Foto: Privatna arhiva / O. Valujavičijus

Dva automobila gosti su platili ukupno 2.000 evra, a servis je izašao još 300. Ormas je podelio s nama prve utiske o četvorotočkašima.

– Kao što smo očekivali. Slabija snaga i male dimenzije. Gotovo da nemaju elektroniku, sve je mehanika, pa ih je lakše popraviti.

Kroz Srbiju do Crne Gore

Ormas i njegovi prijatelji proputovali su Srbiju, o čemu su izveštavali na društvenim mrežama, a potom došli u Crnu Goru.

Po povratku u Beograd planiraju novu popravku i vožnju do Litvanije(!), gde će preregistrovati automobile.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Oba četvorotočkaša se vode na Darka, pa smo morali da obezbedimo ovlašćenja. S istim papirima se vraćamo u domovinu. Nadamo se da će izdržati priličnu kilometražu. Verujemo u svoje sposobnosti i lokalne automehaničare.

Na kraju, upitali smo Ormasa za utiske o Beogradu.

– Beograd je lep, a ljudi druželjubivi. Na pravi način predstavljate Balkan. Imate bogat noćni život i posebnu atmosferu. Mislim da je to zbog Dunava, jer protiče kroz grad – zaključuje gost iz daleke Litvanije.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar