Proglašen je najgorim, ali i danas ima VERNE obožavaoce: Kultni Yugo nije zaboravljen u Americi (VIDEO)

Kada je debitovao 1985, ponuđen je za 3.990 dolara i parirao je ekonomskim modelima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:; Maciej Dakowicz / Alamy / Profimedia

Nekada je bio jedan od najjeftinijih novih automobila na američkom tržištu, a onda je proglašen promašajem – najgorim automobilom ikada.

I pored surovih komentara, javnih prozivki i ozloglašenog statusa, adut jugoslovenske auto-industrije i danas ima verne obožavatelje “preko bare”.

O tome piše New York Times, citirajući vlasnike Yuga koji se svojevremeno proizvodio u pogonima kragujevačke Zastave.

Premijera 1985. godine

Kada je debitovao 1985, ponuđen je za 3.990 dolara (današnjih $9.900) i parirao je ekonomskim modelima – Chevy Chevette ($5.645), Ford Escort L ($6.327) i Volkswagen Golf ($7.190).

Consumer Reports nije imao milosti u svojoj analizi:

“Motor se mučio i naprezao dok se penjao autoputem u visokom stepenu prenosa. Ubrzanje do 100 km/h potrajalo je 18,5 sekundi. Menjač? Verovatno najgori s kojim smo se susreli poslednjih godina. Unutrašnjost je prekrivena tkaninom koja nalikuje peškiru. S druge strane, lako je uključiti duga svetla dok pokušavate da date levi migavac”.

I pored svega, Yugo je imao zadovoljavajući broj kupaca.

– Imali smo sitnih problema, ali nije da su nam motori otkazivali. Bila je to dobra ideja i dobar izbor za nekoga ko je tražio osnovni prevoz – kazao je Stiv Moskovic, nekadašnji prodavac Yuga.

Ko je kriv?

Mnogi vlasnici Zastavinog četvorotočkaša veruju da ne zaslužuje toliko prozivki i kritika, dok Stiv Moskovic smatra da je za sve “kriv” legendarni TV-voditelj Džej Leno.

– Uvek ću imati osećaj da je Leno lično ubio Yugo. Niko ne voli da poseduje automobil koji je loša šala – rekao je on.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sličnog je mišljenja Džej Pirs koji vodi web-stranicu yugoparts.com i prodaje delove.

– Ova komedija je počela u Tonight Showu i radi se o bolesnom načinu da televizijske mreže zarađuju na tuđoj šteti. Morali bismo da imamo strože zakone o klevetanju – rekao je on.

Samo reči hvale

Vlasnici Yuga u Americi imaju samo reči hvale za jugoslovenski hečbek.

– Pronaći ćete ljude koji ga vole zbog njegove neobičnosti, ili činjenice da poseduju nešto što drugi generalno ne vole – kaže Valeri Hensen, koja restaurira Yuga iz 1984.

Automobil je uvezen u SAD pre nego što je prodaja zvanično i počela.

Ona ističe da je jedan od glavnih razloga zbog kojih poseduje Yuga to što može da ga popravi “uz pomoć noža i gumice za tegle”, piše New York Times.

Ponuda i dalje postoji

Yugo nećete pronaći u onlajn katalozima polovnih vozila, ali aukcijska kuća Bring a Trailer prodala je jedan primerak 2016. za $2.200, a drugi ove godine za $7.500.

Hollywood Motors iz Long Ajlenda nedavno je nudio Yugo GV za $6.450.

Uprkos svim manama jugoslovenskog automobila, a ima ih dosta, njegovi vlasnici kažu da je mnogo manje problematičan nego što se misli.

Yugo je 1992. podlegao pritisku loših recenzija, zabeležen je pad prodaje i opoziv zbog standarda o emisiji štetnih gasova. Na teritoriji Sjedinjenih Država ukupno je prodat 141.651 primerak.



Izvor: Objektiv.rs, Index

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar