Korona je pod kontrolom, a šta se dešava sa PREHLADOM? Dr Gligić otkrila kako se razlikuju SIMPTOMI

Veća opasnost nam neko vreme neće pretiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Cela planeta se već duže od godinu dana bori sa pandemojom koronavirusa, a nedavno je promenjena i lista simptoma infekcije, pa se kao sve češći znaci bolesti sreću oni koji najviše liče na običnu prehladu.

Pred medicinskim stručnjacima je pitanje da li ćemo uspeti da ovaj opaki virus uskoro nateramo, imunizacijom i poštovanjem epidemioloških mera, da nam se prilagodi i da se ponaša kao “obična prehlada”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Britanski epidemiolog, profesor Tim Spektor kaže da su nedavni podaci pokazali da su raniji, “klasični” simptomi kao što su bili gubitak ukusa i mirisa, posle pojave novih sojeva koronavirusa zamenjeni glavoboljom, curenjem nosa i upaljenim grlom.

– Crvenilo grla, curenje nosa i kašalj, koji su sada na vrhu liste simptoma koronavirusa zapravo su bili i prvi znaci bolesti kada je otkrivena, pre nego što se došlo do toga da se ona manifestuje i gubitkom mirisa i ukusa – kaže virusolog dr Ana Gligić.

Dr Gligić kaže da simptomi sa vrha liste podsećaju na običnu prehladu, ali da ne možemo da kažemo da smo koronavirus sveli na taj nivo.

– Mi smo sada prilično imuni, pa ćemo uživati neko vreme i veća opasnost nam neko vreme ne preti. Ali ne možemo da kažemo da smo ga sveli na nivo prehlade, jer od prehlade se ne završava u bolnicama. To što sada korona ima slične simptome kao prehlada može da bude pomalo zbunjujuće za neiskusnije lekare i da im oteža da ga dijagnostifikuju – navodi dr Gligić.

Dr Gligić kaže da očekuje da ovaj virus više nećemo imati u obliku u kome smo ga imali prehodnih  godina, ali da će biti i dalje prisutan.

– Vakcinacijom, pridržavanjem mera i time što su mnogi preležali koronu uspeli smo delimično da ukrotimo virus. On će oslabiti, ali neće nestati. Biće prisutan, ali dok imamo imunitet, na nas će imati slabiji uticaj nego ranije. Prisustvo virusa trebalo bi da se prati sve vreme – kaže dr Gligić.

Ona dodaje da veruje, a i zna iz dugogodišnjeg iskustva da će virus oslabiti i da neće moći da opstane na čoveku u  obliku u kome smo ga do sada imali.

– Verujem da nećemo više imati pandemiju i epidemiju koronavirusa – kaže doktorka.

Gligić navodi da virus uvek traži način da preživi i da se prilagodi novim uslovima, pa je odatle bilo toliko mutacija.

Ona dodaje da svaki virus ima svoj tok evolucije i da je korona evoluira duže nego većina do sada poznatih virusa.

– I ovaj virus u jednom trenutku mora da oslabi i to će se desiti, ali je žilav i treba mu mnogo vremena. Trebalo bi nastaviti sa vakcinacijom. Dok smo zaštićeni vakcinama i prirodnim imunitetom od preležanog virusa, on će se primiriti. Ali kada imunitet oslabi može da se desi, a ne mora da znači da se ponovo javi u nekom jačem obliku – zaključuje dr Gligić.

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar