Fakultet tužio studenta što je PREBRZO diplomirao: Odluka suda ostavila ga je bez reči

Mislio je da je sjajna stvar završiti najviše obrazovanje pre ostalih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Ornaw

Student Privatnog univerziteta za ekonomiju i menadžment u Dortmundu neprijatno se iznenadio kada je na kućnu adresu primio tužbu od njega.

Nemac Marsel Pol završio je fakultet za samo četiri semestra, što je razbesnelo privatni fakultet zbog gubitka očekivanih prihoda, jer studentima obično treba između 11 i 14 semestara da okončaju obrazovanje.

Pol je uspeo da zadivi sve znanjem uz pomoć dvojice prijatelja s kojima je delio beleške s predavanja koje nije mogao da pohađa zbog preklapanja u rasporedu predavanja. Uz polaganje ispita, uspeo je da odradi praksu u banci, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Škola traži skoro tri hiljade evra. Kako je Pol ispisan iz pomenute škole još u avgustu 2011. godine nakon svoje diplome, školarinu je trebalo da plaća do kraja godine. Pol trenutno radi u banci u Frankfurtu i, kako kaže, upoznao je radnike fakulteta sa svojim naumom da ranije diplomira i nije bilo nikakvih problema.

– Kada je stigla tužba, mislio sam da me oči varaju. Moj uspeh trebalo bi nešto da vredi – smatra Pol.

Polova odbrana je na sudu tvrdila kako je njegova rana odjava bila zapravo prekid ugovora o studiranju nakon čega nije koristio usluge i pogodnosti univerziteta. Stoga je smatrao kako mora da plati samo za realno trajanje studija, iako je studirao kraće nego što je predviđeno programom.

Pol je u junu 2009. godine upisao prvostepene studije koje traju sedam semestara. Troškovi su iznosili 12.390 evra, a plaćali su se u mesečnim ratama.

No, nakon samo dva semestra, Pol je bio gotov. I sledeći, viši, magistarski stepen, koji košta 9.980 evra, takođe je završio u samo dva semestra, a ne u četiri koliko zapravo traje. U oba mu je slučaja univerzitet izdao diplome bez ikakvih problema.

Sud je, verovali ili ne, doneo presudu u korist privatnog univerziteta.

– To je razočaravajuća odluka. Obećali smo jedni drugima nešto drugo. Sada ćemo pričekati pisanu presudu i, ako je potrebno, uložiti žalbu ako se isplati. Ako prihvatimo presudu, očekujem da će Univerzitet prikupiti puni saldo. To bi me koštalo oko 11.000 evra – rekao je Pol za Bild.

Mara dovela TRI studenta u sobu, pa se onesvestila od pića: Probudila je bol, a ISTINA ju je dokrajčila



Izvor: Bild

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar