Stručnjaci su otkrili: Da bi vam veza TRAJALA, u njoj moraju da postoje ove DVE stvari

Ispitanicima su postavljana različita pitanja o njihovom odnosu sa partnerom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kad vidite neki zaljubljen par, čija veza traje već duže vreme, verovatno se zapitate kako njima uspeva da imaju kvalitetan i trajan odnos.

U današnje vreme, kad je mnogo brakova osuđeno na propast, svi želimo da imamo pored sebe nekoga sa kim možemo da budemo u vezi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Psiholog Džon Gotman je sedamdesetih godina prošlog veka počeo da otkriva koje su to tajne srećnih ljubavnih parova.

Gotman i njegov kolega Robert Levenson su za svrhe svog istraživanja parove koji su učestovali u njemu priključili na elektrode. Parovi su zatim odgovarali na pitanja o njihovoj vezi, kako su se upoznali i da li se često sukobljavaju.

– Dok su razgovarali, elektrode su ispitanicima merile protok krvi, otkucaje srca i količinu znoja koju su proizveli. Zatim su ih poslali kući, a nakon šest godina su istraživali da li su ostali zajedno.

Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Na osnovu istraživanja, Gotman je razvrstao parove u dve kategorije: uspešni i beuspešni.

U bezuspešnoj kategoriji su se našli oni koji su izgledali smireno spolja, ali im je iznutra puls bio ubrzan, znojne žlezde su bile aktivne i protok krvi je bio brz. Oni su pokazali borbu ili beg od pitanja. Čak i kad su razgovarali o najprizemnijim stvarima, ovi parovi su bili u odbrani, spremni za napad ili za beg. Odnosi ovih parova pogoršali su se veoma brzo.

Foto: Shutterstock, ilustracija

S druge strane, uspešni parovi su bili mnogo drugačiji. Prema mišljenju Gotmana, bili su mirni i povezani, čak i kada su se borili. Parovi su stvorili klimu poverenja i intimnosti koja je oboje učinila emocionalnijim.

U naknadnoj studiji 1990. godine, gde je Gotman ispitivao 130 novopečenih parova, otkrio je da će parovi sa ove dve važne osobine duže ostati zajedno. To su partneri koji su ljubazni i velikodušni jedni prema drugima. Gotman ističe da je potrebno da međusobno udovoljavate vaše potrebe ako želite da ostanete u vezi i da vam ona duže traje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yourtango.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar